Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Наръчник за оцеляване: Какво трябва да знаете, ако пътувате до екзотични страни

Наръчник за оцеляване: Какво трябва да знаете, ако пътувате до екзотични страни

Наръчник за оцеляване: Какво трябва да знаете, ако пътувате до екзотични страни - изображение

Какво може да бъде по-вълнуващо от мисълта за прекарване на почивки в екзотични страни, наслаждавайки се на слънцето, морето и невероятната красота на природата? Въпреки това, по време на вашето пътуване може да срещнете редица проблеми, които могат да превърнат вашата мечтана ваканция в истински кошмар.

Представяме ви 12-те най-полезни съвета, които могат да ви помогнат да стоите настрана от неочаквани проблеми и да направите вашата почивка наистина незабравима.

Медузи, корали и ярки риби

медузи, корали и риби

Много опасни същества, включително някои видове риби, медузи и корали, живеят в топлите води на тропическите страни. Най-добрият начин да се предпазите от морските обитатели е да си сложите специални обувки и да ги избягвате, дори и да изглеждат изключително сладки. Обърнете внимание на важни предупредителни знаци, като червено знаме, поставено на плажа, което означава "Не плувайте!"

Местоположение: Африка, Азия, Австралия

Комари и други насекоми

комари

Комарите, които предават страшни болести, включително вируса Зика, живеят в много тропически страни. За да се предпазите от смъртоносна опасност, не забравяйте да вземете с вас спрей за насекоми и да се ваксинирате срещу малария, жълта треска и други заболявания, преди да се отправите към избраната от вас дестинация.

Местоположение: Африка, Южна Америка

Морски хищници

морски хищници

Атаките на акулите се случват доста често. Въпреки това е доста лесно да се предотврати неприятна среща с този хищник. Не плувайте, когато имате рани, тъй като миризмата на кръв привлича акули. Хищниците реагират на цветови контрасти, затова избягвайте да носите ярко оцветени или шарени бански.

Местоположение: бреговете на Тихия океан, Атлантическия океан и Индийския океан.

Улична храна

улична храна

Уличната храна е често срещано явление във всички азиатски страни, независимо дали сте във Виетнам или Тайланд. Макар че тя не носи никаква особена опасност, тя може да причини редица проблеми: хората, които не са свикнали с пикантна храна, често страдат от стомашно разстройство. Същото важи и за ресторантите: просто помолете готвача да не добавя твърде много подправки в ястието ви.

Местоположение: Азия, Африка

Вода

вода и кока кола

Известно е, че чешмяната вода не е безопасна за консумация в някои части на света. Понякога обаче забравяме, че ледът в барове е направен от една и съща чешмяна вода. Така че най-добре е да се пие бутилирана вода, продавана в магазини и супермаркети. Също така се препоръчва да се използва бутилирана вода за пране и готвене.

Местоположение: Азия, Африка

Растения

Растения

Екзотичните растения могат да бъдат опасни за вашето здраве. Ето защо, избягвайте докосването на непознати растения по време на екскурзии или докато просто се разхождате в природата.


Местоположение: Азия, Африка, Австралия

Слънчеви изгаряния

 слънчеви изгаряния

Излагането на тропическото слънце може да причини болезнени слънчеви изгаряния по цялото тяло. Само не забравяйте да прилагате слънцезащитни продукти при всяко излизане. Носете светли дрехи с дълги ръкави, които ще предпазят кожата ви от изгаряне.

Местоположение: Азия, Африка

Маймуни

Маймуни

Тези привидно безобидни същества, живеещи в Тайланд и съседните страни, могат да бъдат доста агресивни и дори да атакуват хората, които носят храна. Трябва да свалите всичките си бижута и да скриете камерата правилно, когато посещавате резервати на маймуни, в противен случай тези любопитни и зловещи примати няма да се поколебаят да откраднат всичко, което имате.

Местоположение: Азия

Змии

змии

Змиите са често срещани в тропическите и субтропичните страни. Повечето от тях обаче ще атакуват само в самозащита. Затова внимавайте къде стъпвате!

Местоположение: Азия, Африка, Австралия

Кражба

кражба

Кражбата е глобален проблем. Въпреки това, в Тайланд ценните вещи и пари могат да изчезнат дори от сейфове. Препоръчително е да съхранявате ценните си предмети на няколко различни места и да съхранявате големи суми пари в кредитни карти. Обърнете внимание на вашите лични вещи, особено когато сте на плажа или на пазара.

Местоположение: Азия, Африка

Трафик

трафик

Само местните жители могат да разберат как функционират правилата за движение в някои градове. Шофьорите обикновено комуникират с помощта на жестове и сигнали. Ето защо, трябва да бъдете повече от внимателни при каране на велосипед или скутер или просто да прекосите улицата.

Местоположение: Югоизточна Азия, Индия, Египет

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛюбопитноИсторияОрганизацииНовиниНормативни актовеЗаведенияАнкетиЗдравни съветиПсихологияСпортАлт. медицина