Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Забранените имена за деца в различни страни

Забранените имена за деца в различни страни

Забранените имена за деца в различни страни - изображение

Понякога родителите наистина искат да дадат на детето рядко срещано име, но не винаги са в състояние да изберат подходящото. Правителствата на различни страни се опитват да спасят бебетата от неприятни ситуации в бъдеще и дори съставят списъци със забранени имена.

Въпреки това, критериите се различават в отделните страни.

В много страни законите, уреждащи наименованието на децата, се основават на един прост принцип: името не трябва да звучи като нецензурна дума и не трябва да създава проблеми за детето в бъдеще. Също така в някои държави могат да бъдат забранени и имена, които нарушават културните традиции.

Представяме ви някои от забранените имена за деца в различни страни.

Франция

Принц Уилям и мини купър

Преди 1993 г. изборът на име на дете бе контролиран от закон, приет от Наполеон Бонапарт, който очертава кои имена са приемливи. Днес хората трябва да информират местния съд за името, което ще дадат на децата си. Ако едно име може да доведе до някаква злоупотреба в бъдеще, съдът може да го отхвърли.

Забранени имена: Нутела, Ягода, Мини купър, Принц Уилям

Саудитска Арабия

Кралицата и ангел

Правителството на страната забранява чужди имена, които могат да бъдат нецензурни или богохулни,и такива, които нарушават социалните и религиозни традиции.

Забранени имена: Линда, Ангел, Мая, Куин, Алис, Бен, Пророк

Исландия

Родителите могат да изберат име от списък, който има около 1800 опции за всеки пол (единственото изключение е за родители от други страни). Въпреки това, ако избраното име не е в списъка, специалната комисия първо трябва да одобри избора на име. То трябва да работи в съответствие с правилата на исландския език по отношение на граматиката и правописа. Например, ако името съдържа Q или W, то ще бъде забранено, защото азбуката не съдържа тези букви.

Забранени имена: Хариет, Дънкан, Зоуи, Енрике, Лудвиг

Португалия

Риана и Викинг

В тази страна имената на бебетата трябва да са традиционно португалски, да посочват пола на бебето и да не звучат като псевдоним. За да се улеснят родителите да намерят подходящи имена, има специален списък с имена, които могат да използват.

Забранени имена: Нирвана, Викинг, Джими, Риана

Германия

Адолф Хитлер и грамофон

В Германия не можете просто да дадете име на дете. Първо, специална местна организация трябва да го одобри. Тук всички думи, които биха могли да имат отрицателно въздействие върху благосъстоянието на децата са забранени. Не можете да използвате имена на храни, фамилни имена или на обекти.

Забранени имена: Адолф Хитлер, Осама бин Ладен, Удсток, Грамофон

Дания

Името може да бъде избрано от одобрен списък, който съдържа 18 000 женски и 15 000 мъжки имена. Ако искате да дадете на детето си друго име, първо трябва да получите одобрение. Името трябва да посочва пола и да съответства на езиковите правила на страната.

Забранени имена: Маймуна, Плутон, Каммила (да, с 2 "м" ), Ашлий (да, пише се така) и Джейкъб

Малайзия

Гърбушко и агент Джеймс Бонд

Списъкът на забранените имена от тази страна съдържа заглавия, номера, цветове, зеленчуци, плодове, устройства и лоши думи. Ако родителите все още искат да дадат на детето си име в една от тези категории, те трябва да получат одобрение.

Забранени имена: Хитлер, Джеймс Бонд 007, Гърбушко

Швейцария

Бруклин и Парис Хилтън

В Швейцария, както и в Германия, специална организация трябва първо да одобри името. Не можете да използвате фамилни имена, библейски, марки или географски места. Не можете да давате имена на момичета на момчета и обратно. И всички шокиращи и смешни имена също са забранени.

Забранени имена: Каин, Юда, Бруклин, Шанел, Мерцедес, Париж

Великобритания

Във Великобритания няма закони, които да контролират имената, но лошите думи, цифри, заглавия, както и имена, които се произнасят трудно, не могат да се дават на децата.

Нова Зеландия

Исус Христос и дете

Не могат да се използват имена, които биха могли да наранят някого, които имат повече от 100 знака, и тези, които напомнят заглавия и марки. 

Забранени имена: Луцифер, Исус Христос

Китай

В миналото в Китай е забранено да се използва името на управляващия император за име на дете. Днес всички забрани са свързани с езика: китайският език има 70 000 знака.

Мексико

Хърмаяни и Бъргър Кинг

В Мексико са забранени имена, които могат да доведат до проблеми в бъдеще. 

Забранени имена: Хърмаяни, Бъргър Кинг, Робокоп, Туитър, Коледа, Лейди Ди, Покахонтас

Мароко

Сара Джесика Паркър

В Мароко чужди имена, избрани от родителите, могат да бъдат забранени. Например името Сара е забранено поради чуждестранния правопис, но Сара няма да причини никакви проблеми и може да бъде използвано, ако сте на посещение в тази страна.

Русия

От 2017 г. в Русия е забранено да се наричат деца с числа, символи, които не са букви, лоши думи, заглавия, звания и позиции.

Австралия

Австралия и лаптоп

В Австралия има списък със забранени имена, които основно включват заглавия и търговски марки. Не могат да се използват лоши думи, дълги думи и такива, които включват знаци, които не са на английски език.

Забранени имена: #ROFL, LOL, iMac, Исус Христос, Марихуана, Австралия, Стан, Бог

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияАнкетиСпециалистиЗдравни съветиПсихологияИнтервютаХранене при...СпортРецептиАлт. медицинаТестовеОбразованиеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника