Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Най-накрая знаем какво означават котешките лицеви изражения

Най-накрая знаем какво означават котешките лицеви изражения

Най-накрая знаем какво означават котешките лицеви изражения  - изображение

Котките са едни неустоими пухени топки, а техните мисловни процеси са истинска мистерия. Следователно, те са обект на многобройни научни изследвания.

Благодарение на ново проучване на Университета в Линкълн ние сме способни да отключим тайните на лицевите им изражения. А те вече няма да има какво да крият от нас.

За целта на проучването екипът наблюдава внимателно 29 домашни котки в рамките на Канадския приют за животни. По-конкретно, те използват сложен компютърен софтуерен пакет, наречен CatFACS (Facial Action Coding System - система за кодиране на лицевите действия), за да открият най-малките промени в изражението на лицето на косматите ни приятели без човешка намеса.

Според техния анализ, котешките изражения до голяма степен се люшкат между "спокойна ангажираност, страх и чувство на неудовлетвореност." В този случай, щастието или тъгата не влизат в това число. Котките или обмислят, или заговорничат, или се страхуват или са ядосани, което ще даде някои обяснения на много собственици на котки.

С тяхното характерно мигане или полу мигане те изглеждат привидно безразлични или незаинтересувани от глупавите действия на своите високи човешки наемодатели. Въпреки това, проучването описва прекомерното мигане като експресия на страх.

Както се очаква, съскането - наред с натрапливото облизване на носа - показва безсилие, както и издаденият език и заглаждането на ушите. Силното мяукане, разтягането на устата и отпадането на челюстта също са маркери за ядосано коте.

Когато са спокойни, те са склонни да накланят главата си и да се вглеждат в нещата в дясно от тях, а не в ляво. Последното предполага, доста любопитно, че те се страхуват от нещо.

Важно е да се отбележи, че изследователите подчертават възможните ограничения на тяхното по-скоро новаторско проучване.

"Лицата на котките са често покрити с козина," отбелязва екипът. "Това може да направи разграничаването на нюансите при изражението на лицето при котките, като цяло, предизвикателство", въпреки че техният алгоритъм е в състояние да заобиколи този проблем до известна степен.

Това проучване се основава на поведението на котки, които живеят с хората, така че то може да бъде описано като такова извън нормата.

Шансовете са, че домашните котки имат по-широка гама от поведения, докато други липсват - така, докато не се проведе по-задълбочено проучване, ще трябва да приемем, че не знаем всичко, което вашата котка планира да стори.

Други скорошни изследвания доказват, че котките днес живеят по-дълго от всякога, страхуват се от краставици и обичат да решават пъзели. Те са малки лъвчета, които познават гласа ни, но обичат да го игнорират и има шанс да разбират законите на физиката.

Източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноНовиниФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияСнимкиИстория