Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Домашните задължения са полезни за децата ви

Домашните задължения са полезни за децата ви

Домашните задължения са полезни за децата ви - изображение

Д-р Таня Кейфир от Университета Лейкхед (Lakehead University) твърди, че развитието на моториката, просоциалните умения и позитивно поведение е същностно важното нещо, на което децата се учат, когато ви помагат с домашните задължения. И не е важно те да оправят леглото си перфектно, а сами да изявяват желание да го правят и всеки път да се справят по-добре от предходния.

Но как родителите и малчуганите да се сработят в задачите у дома?

Преди всичко трябва да насърчавате позитивното поведението на малките деца, възлагайки им задачи, които се усещат повече като заучаване на нови умения или утвърждаване на скоро усвоените, отколкото просто като задължение. Ключът се крие в това да намерите дейността, в която детето ви проявява най-силен интерес и се справя сравнително добре. А ето и как да подходите, за да откриете най-правилните домашни задължение за детето си.

1. Развивайте заучените умения на своето дете

Помислете за всички неща, които вашият малчуган обича да прави – да хвърля, да се бута и пр. Колкото и да му се карате за тези неща на детската площадка, у дома могат да се окажат доста полезни. Ако например детето ви успява да издърпа главата от тялото на някоя играчка, или да изкоренява цветята ви, то ще може да издърпва и мокрото пране от пералнята и да го събира в коша за пране.

2. Стимулирайте го да се занимава с когнитивните задачи

Сортирането е едно от важните умения, които децата между 2 и 4 години трябва да развият. Преди всичко обаче за тях разпределянето на играчки, бонбонки или дори щипки за простиране е забавно и интересно.

Това е едно от нещата, които те правят с удоволствие. Дете, което обича да сортира, може преспокойно да се занимава с подреждането на дрехи, чорапи или обувки.

3. Надграждайте моторните умения от ранна възраст

Според Gilboa, децата на възраст между 6 и 8 години са напълно готови сами да пускат пералня, да простират и да сгъват дрехите си. Но и по-малките хлапета могат да започнат да се учат на това.

Ако детето ви само може да играе добре с топка или да аранжира къщата за кукли, то със сигурност е готово и за по-отговорни дейности.

4. Контролирайте очакванията си

Да определите точно очакванията от вашето дете е първата стъпка, която трябва да направите, преди да го включите в домашните задължения. Децата на около 2 години със сигурност няма да се справят перфектно със задачите си. Вероятно ще има случаи, в които ще трябва да минавате и да свършвате наново тяхната работа. Но това не бива да ви притеснява. Акцентът тук е по-скоро детето ви да започне да се чувства полезно и само да изявява желание да помага, а не колко добре се справя. Напредъкът в работата му ще идва с времето.

5. Перфекционизмът е вреден

Със заучаването на нови умения от страна на детето, вероятно ще започнете да имате все по-големи очаквания към него. В подобни случаи обаче трябва да си припомните, че перфекционизмът и идеално подредената къща не водят до нищо добро. А желанието ви детето да се справя отлично с всички задачи, може да го накара да се чувства притиснато и да спре да ги изпълнява изобщо.

6. Не го поправяйте винаги, щом не се справи

Детето ще се гордее с работата си, колкото и незначителна да ви изглежда. Но види ли, че веднага след като е направило нещо, вие го поправяте, ще се разочарова от себе си и вероятно ще се обиди.

Ако не оценявате свършената от детето работа, то ще помисли, че е безсмислено изобщо да я прави и в крайна сметка ще спре. В случай, че не се е справило напълно добре със задачата си, просто го помолете да я направи наново с повече старание, а не вие да го поправяте на момента.

Независимо кои домашни задължения ще предоставите на детето си, не забравяйте, че малките му ръчички са много по-способни, отколкото си мислите. И колкото по-отговорни задачи му давате, толкова повече самочувствие му вдъхвате.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниФизиологияАнкетиАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеСпециалистиИсторияХранене при...РецептиСпортТестовеЗаведенияИзследванияБотаника