Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Наистина ли е толкова лошо да спите с кучето си

Наистина ли е толкова лошо да спите с кучето си

Наистина ли е толкова лошо да спите с кучето си - изображение

Може да е невероятно трудно да се преборите с желанието на Бъстър (вашето голямо и пухкаво коли, което обича да се гушка) да се качи при вас на леглото. Разбираме. Но е неизбежно да не се почудите: ще бъде ли възпрепятстван собственият ви сън, ако оставите кучето да спи при вас?

Трудно е да кажете не на добродушните кучешки очи, молещи ви да споделите леглото си. А трябва ли? Според изследване, проведено септември 2017 г., ако позволите на четириногия си приятел да остане в спалнята през нощта, той няма да навреди на съня ви особено много. Докато предишни съмнения предполагат, че самото допускане на кучето в спалното помещение може да наруши качеството на съня, данните от изследването ни уверяват, че хората, които спят с кучетата си поддържат 83% ефективност на съня. Спрямо времето прекарано в сън сравнено с общото време в леглото – и 80% се смятат за напълно приемливи.

Куче в леглото

Дотук добре, но нека преминем към следващото ниво. Оказва се, че допускането на Бъстър в леглото при вас е свързано с 80% ефективност на съня. И въпреки че тези 80% представляват удовлетворяващ резултат, посочено е също така, че хората, спящи с кучето си се събуждат много повече през нощта (отколкото тези, чието куче спи в различна стая или дори в същата, но не и на леглото). Повечето прекъсвания на съня свидетелстват за безпокойство и потенциална сутрешна нацупеност.

В заключение: да оставите кучето да спи в същата стая вероятно ще ви осигури известен психологически комфорт, но ако любимецът е с вас в леглото сънят ще бъде по-лек и неспокоен.

Куче в леглото
Да споделим леглото си често носи позитиви. Според различни проучвания сънят с друг човек е често възнаграждаващ. "Предполага се, че хората приспособяват навиците си за спане в отговор на тези на партньора си, за да подпомогнат на съня им по начин, който дори и най-добре дресираните кучета не могат."

Важно е да се отбележи, че прочуването е тясно фокусирано върху здрави жени на средна възраст, като размерът, породата и възрастта на кучетата не са взети под въпрос. "Основната ми препоръка към хората е да изследват собствената си настройка и внимателно да обмислят дали сънят с домашен любимец под завивките им се отразява положително", коментира д-р Луис Кран, специалист по медицина на съня.

"Не позволявайте на лоялността към вашия любимец да диктува преценката ви за това дали трябва да споделите или не леглото си." И в случай, че се чудите: "независимо от местонахождението, което избират в самото легло и своя човешки партньор, кучетата изглежда спят много спокойно", добавят авторите.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноВидеоАнкетиИсторияПсихологияСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицинаФизиологияХранене при...ЛеченияДиетиИзследванияБотаника