Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Момо: новата киберзаплаха за децата

Момо: новата киберзаплаха за децата

Момо: новата киберзаплаха за децата - изображение

През последните години потребителите в социалните медии се сблъскват с какви ли не предизвикателства, които ги подканват да се включат в някаква инициатива, а след това да качат снимки или клип като доказателство. Мотивацията за този тип предизвикателства може да варира от набиране на средства за благотворителни организации до насърчаване да бъдете част от някоя забава или неконвенционално, но невинно поведение. Но наред с тези развлекателни и благородни инициативи се разпространяват и някои доста опасни киберзаплахи (като например да се самозапалите).

Потребителите, а особено майките на подрастващи деца, трябва да бъдат изключително внимателни. В интернет се появяват игри, които карат децата да изчезнат от къщите си за 72 часа или дори да се самоубиват.

Последното явление, което всява страх в социалните мрежи, е предизвикателството Момо. Смята се, че това е форма на кибертормоз, разпространяващ се в платформи като Whatsapp и Youtube.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Momo is beautiful

Публикация, споделена от 64 Kilograms Of Pussy And Ass (@aesthetic_chungles) наЮли 13, 2018 в 6:36 PDT

В тях децата получават анонимни заплашителни съобщения, докато на екрана им се появява ужасяващия образ на Момо. Куклата е с изкривени лицеви черти, огромна уста, наподобяваща усмивка и широко отворени очи. Мокра, черна коса се спуска около главата, която е поставена на кокоши крака. От Snopes заявяват, че куклата е създадена от японска компания, занимаваща се със специални ефекти.

Съобщенията на Момо принуждават децата да се заемат с опасни за живота им действия като вземане на хапчета, пиене на белина, нараняване с нож, намушкване на други хора и дори самоубийство.

За предизвикателството започна да се говори в средата на 2018 г., когато 12-годишно момиче от аржентински произход бе принудено да се обеси в задния двор на къщата си. Властите на Аржентина обаче не докладваха по никакъв начин, че самоубийството е подтикнато от някаква онлайн игра.

Починалото момиче е заснело обесването си. Затова и от полицията са убедени, че реален човек стои зад ужасяващото й действие. Висящият й труп е намерен от по-големия й брат, който открива и телефона й съвсем наблизо. А майката, излязла от къщата за съвсем малко, се прибира и открива, че детето й е мъртво. Телефонът е бил хакнат от полицията, за да се открие човекът, който стои зад смъртта на детето, но нищо конкретно не е открито след това.

Смъртта на две млади момчета от Индия през август 2018 г. също се предполага, че е причинена от играта Момо, но конкретни доказателства за това не са се появили от страна на властите. Приблизително по същото време самоубийството на 12-годишно момиче и 16-годишно момче в Барбоса също се свързват с Момо.

Темата се прехвърли в най-влиятелните новинарски емисии на САЩ, където цялото напрежение и притеснение сред хората се тушира.

В началото на 2019 г. обаче започнаха да се появяват още тревожни публикации в социалните мрежи, подбудени от предизвикателството Момо. Според някои майки клипове на страшната кукла се появяват дори в Youtube.

 

Съществува и тезата, че разпространението на куклата Момо е породено от масовата психоза на хората, които се страхуват от нея. Веднъж прочели легендата за новата киберзаплаха, предизвикваща децата да се самонараняват, родителите споделят и разпространяват фалшива информация, която все повече се появява в Google и Youtube, заради самото тяхно споделяне.

Но дори това да е така, не означава, че подобни заплахи не се популяризират в социалните мрежи и не могат да достигнат до вашето дете. Може би предизвикателството Момо е породено с чисто назидателна цел, за да стресне родителите и да ги накара да бъдат по-внимателни, когато става въпрос за онлайн интеракциите на децата си.

Автор: Милена Минчева

Източник: snopes.com

Снимки: freepik.com

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛечения