Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Капсула за самоубийства – едно мигване и край

Капсула за самоубийства – едно мигване и край

Капсула за самоубийства – едно мигване и край - изображение

Австралийският лекар Филип Ницке, който от години се бори да легализира евтаназията, изобрети първата 3 D принтирана машина за самоубийства. Идеята за т.нар "капсула за самоубийства" е предизвикана от няколко телефонни разговора през 2012 г. по случая с британеца Тони Никлинсън, който умствено е добре, но остава парализиран от врата надолу и не може да говори.

капсула за самоубийства

Никлинсън води дълга и в крайна сметка неуспешна съдебна битка, за да позволи на неговите лекари да помогнат за самоубийството му. В търсене на алтернативни варианти неговият адвокат се обръща за помощ към д-р Ницке, който започва да обмисля как би било възможно човек, чиито движения са ограничени до мигането, да може да предизвика смърт без помощта от други хора. 

капсула за самоубийства

Именно в мигането се крие и разковничето и цялостната концепция на доктора при изобретяването на устройството.

Капсулата предлага на хората възможността по "ефективен и достоен начин" да прекратят живота си.
"Смъртта не трябва да бъде нещо, което скривате някъде в задната стая", казва д-р Ницке и допълва:"Лицето, което иска да умре, просто мигва и капсулата се пълни с азот. Той или тя ще се чувства леко замаян, но скоро ще загуби съзнание и ще умре".

Изобретателите представят модел на устройството по време на изложение в Амстердам. Заедно с набор от очила за виртуална реалност, посетителите могат да разберат, какво е усещането да влезеш в капсулата. преди да натиснеш бутона.

капсула за самоубийства

"Вярвам, че това е основно човешко право (да избираш кога да умреш). Това не е просто медицинска привилегия за нелечимо болните. Притежаваш най-ценния подарък на този свят - самия живот, би трябвало да можеш да върнеш този дар обратно на Създателя, когато ти сам решиш.", заключва Ницке.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: independent.co.uk; washingtonpost.com; theguardian.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛечения