Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Мнимият Париж, извън границите на Франция

Мнимият Париж, извън границите на Франция

Мнимият Париж, извън границите на Франция - изображение

В предградията на източния китайски град Ханджоу хората не трябва да се качват на самолет или да ходят на екскурзия в Париж, за да видят нейния символ - Айфеловата кула. Това е така, защото „градът на любовта“ се намира в техния квартал.

Кварталът Тиандученг (небесна столица) е изграден по подобие на Париж. Там ще може да видите реплика на Айфеловата кула, но не толкова висока, а само 1/3 височина от реалната.

Освен на емблематичната метална кула посетителите могат да се разходят около фонтани, които са копие на тези в Париж, както и архитектурни сгради, приличащи на тези от френската столица.

сгради

Трансформацията на предградията е част от проекти ( започнали през миналото десетилетие), чрез които властите в Китай се опитват години наред да превърнат определени райони в привлекателни за новите жители.

Равносметката обаче показва, че десетилетие по-късно кварталите са почти необитаеми, а много от жителите им ги намират за смешни и нелепи.

сграда

 " Живея тук, защото е наистина много, много евтино. Природата е добра, особено за бебета", споделя Рейчъл Ни, която е жител на квартала. Тя обаче не е очарована от репликите, наподобяващи Париж. „Никой не смята, че (копието на Айфеловата кула) е готино. Не е истинското. Смешно е", заявява тя.

сграда

Париж не е единственият град, който китайците копират. Близо до столицата Пекин, властите са построили копие на малък американски град, който е типичен за планинския щат Уайоминг. В него има каубойски статуи и малка църква. Поради факта, че имотите са близо до Пекин, земите там са били продавани добре.


Една от причините за тези архитектурни особености е, че съвременната концепция за историята на Китай се е променила през годините.

сграда

Когато китайската икономика започва да скача в началото на 90-те години, хората мечтаят да си купят нови къщи, защото това ги кара да се чувстват успешни. След дълги размисли те решават да направят нещо съвсем различно за "повдигане на тяхното самочувствие", а именно да дублират архитектурата от други страни." Това явления става известно като т.нар. " duplitecture ", споделя писателката Bianca Bosker.

сграда

Тя разкрива, че е била шокирана, когато за първи път е чула за идеята и коментарите, около този нов вид строителство „Най-добрият начин да живееш е да ядеш китайска храна, да караш американска кола и да живееш в британски дом.“

сграда

„Темс Таун“ е квартал в Шанхай. Той е кръстен на река Темза, която минава през Лондон. Кварталът е имитация на британската столица и по-конкретно на тюдорската архитектура. В него са разположени статии на Уинстън Чърчил и Хари Потър, реплики на червените телефонни кабинки и пазачи, облечени в специална униформа, които приличат на истински британски полицаи.

Кварталът не е населен. Той се използва за декор за сватбени фотосесии.

 източник: abcnews.go.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитно