Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум В Айфеловата кула има скрит апартамент

В Айфеловата кула има скрит апартамент

В Айфеловата кула има скрит апартамент - изображение

Когато Айфеловата кула е открита през 1889 г. дизайнерът Густав Айфел безспорно обира овациите за построяването на съоръжението. След няколко месеца изобретателят, признава , че е построил малък апартамент в метална решетъчна кула с височина 324 метра.

 

Айфеловата кула


Разположен на третото ниво на кулата, частният апартамент на Айфел не е голям, но е уютен. За разлика от стоманените индустриални греди на останалата част от кулата, апартаментът е "обзаведен в прост стил, скъп за учените".

Айфел


На 188 фута над нивото на земята, апартаментът - с кухня, две спални, градска оранжерия - предлага панорамна гледка към Триумфалната арка, Сакре Кьор и река Сена.

Айфеловата кула


По времето на Айфел, малката стая е оборудвана с дървени мебели, цветни тапети с тапицирани рисунки и голямо пиано. В непосредствена близост до малкото жилище има и няколко лабораторни зони, в които дизайнерът съхранява най-високотехнологичното научно оборудване.

Айфел


Когато висшето общество в Париж научава за частното скривалище, знайни и незнайни дами и господа, започват да молят Айфел да отдава под наем жилището, дори и за ден, за да могат те да се любуват на прекрасния изглед. Той отхвърля всички оферти, като предпочита да използва пространството, за да размишлява на спокойствие, и да се забавлява с престижни гости , като Томас Едисън.

Айфел


Айфел не позволява на никой друг да използва пространството. Дори и днес, 92 години след смъртта му, традицията продължава, а апартаментът рядко се отваря за посетителите.

източник: atlasobscura.com ; 

снимки: alamy.com 

по статията работи: Илияна Стоянова

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииСпециалистиЛайфстайлИсторияСнимкиНовиниЛюбопитно