Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Митовете за съня, които и до днес влошават здравето ви, са разобличени

Митовете за съня, които и до днес влошават здравето ви, са разобличени

Митовете за съня, които и до днес влошават здравето ви, са разобличени - изображение

Научни изследвания сочат, че широкоразпространените митове за съня вредят сериозно на здравословното ви състояние и настроение, а дори в някои случаи могат да скъсят живота ви.

Екип от Нюйоркския университет претърси целия интернет, за да открие най-разпространените твърдения за съня. Анализираните данни от проучването са публикувани в списание Sleep Health и разкриват всички митове и реални факти, свързани със сънните навици на хората.

Учените вярват, че опровергаването и популяризирането на устойчиви постулати, свързани със съня, може да подобри физическото и психическото състояние на хората.

МИТ №1
Можете да се справите с по-малко от 5 часа сън на денонощие

Няма как да не започнем от това популярно твърдение. Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър твърдеше, че спи около 4 часа на денонощие. Германският канцлер Ангела Маркел също има подобна претенция. Намалените часове сън за допълнително време в офиса е често срещана практика в бизнес средите. Много хора, постигнали големи успехи, се хвалят със своя режим, в който почти изцяло липсва почивка.

Този дефицит на сън всъщност е много вреден за здравето ви. Но, за жалост, това е и най-разпространения от всички митове. Вредите от дългото недоспиване водят до сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт и следователно до по-кратка продължителност на живота.

МИТ №2
Алкохолът подобрява съня

Релаксиращото питие, което е особено наложено като тенденция в България, е абсолютен мит. Независимо дали е ракия, уиски, вино или друг по-лек алкохол, той само създава илюзията, че спите по-добре.

"Помага ви да заспите по-бързо, но качеството на съня се влошава значително." – обяснява д-р Робинс.

Алкохолът ви кара да затворите клепачи по-бързо и да преминете директно към фазата на по-дълбок сън. Липсата на плавен преход от будно състояние до дълбоко заспиване влияе негативно на много части от мозъка, някои от които са отговорни за паметта и ученето.

Освен всичко това, спиртните напитки са диуретик. Така че вероятността да прекъсвате съня си, за да ходите по-често до тоалетна, е доста голяма.

МИТ №3
Телевизорът ви помага да заспите

Единици са хората, които не са привикнали да заспиват, гледайки телевизия. Сблъсъкът с новини, криминални филми или други подобни предавания могат да натоварят психиката ви, преди да заспите.

Другият проблем, който причиняват не само телевизорите, а също телефоните и таблетите, е продуцирането на ярка светлина пред очите ви, която затруднява производството на мелатонина (хормонът за съня). Оказва се, че средствата, към които сте пристрастени, за да заспите, всъщност пречат на спокойния ви сън.

МИТ №4
Отлагането на алармата с още 5 минути

Има ли човек, който не го е правил? Допълнителните 5 минути дрямка сякаш са от решаващо значение сутрин. Но реално с тях няма да се наспите по-добре.

Изследователският екип твърди, че още при първото звънене на алармата, трябва да се събуждате. Всяко ново заспиване, което продължава само няколко минути, обърква организма и мозъка ви. Вероятността да сте бодри сутрин е много по-голяма, ако спрете с тези малки отлагания.

МИТ №5
Хъркането винаги е безобидно

Да, никой не отрича, че хъркането може да бъде просто в резултат на лоша поза, запушен от хрема нос и пр. Но то може да бъде знак и за сънна апнея. Това състояние се характеризира с краткотрайно отпускане и стесняване стените на гърлото по време на сън. Това, от своя страна, не ви позволява да дишате за много кратко време, ала поне няколко пъти на нощ.

При хората с такова заболяване има по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане, нередовен сърдечен ритъм, инфаркт и инсулт.

Няма нищо по-хубаво от спокойния, дълбок, осемчасов сън. Но за да го практикувате, първо трябва да се отърсите от тези широкоразпространени митове, които го нарушават.

А вие вярвате ли в някой от тях?

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоЛюбопитноИзследванияИсторияНовиниЛайфстайлПсихологияФизиологияХранене при...СнимкиСпортЛеченияДиетиБотаника