Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет

Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет

Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет - изображение

Стюардесата Паола и нейният колега Карло сключват граждански брак през 2010 г. Църковният им брак така и не състои, тъй като църквата, в която искат да се венчаят, е разрушена от земетресението в Чили през 2010 г. Всичко това съпрузите разказват на папа Франциск, който се намира в самолет, и то неслучайно. Те отправят молба към главата на римокатолическата църква да благослови брачния им съюз. И получават интересен отговор.

Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет

"Искате ли да ви венчая?", попитал папата. "Точно тук ли?", отговорили с изумление мъжът и жената. "Да", отвърнал папата. Така на кратка церемония в предната част на самолета двойката сключва църковен брак.

Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет

"Истински ли се обичате и искате ли да останете завинаги заедно", пита върховният глава на католическата църква. След като получава еднозначен отговор, той благославя пръстените на двойката и заявява "имаме нужда от свидетел". Изпълнителният директор на авиолинията веднага се ангажира и става свидетел, а чилийски свещеник (един от пътниците) легализира брачния съюз. Той изготвя сватбеното свидетелство на лист хартия от авиокомпанията, написано на ръка. Документът е подписан от папа Франциск, съпрузите и свидетеля. "Всичко е официално и валидирано", потвърждава говорителят на Ватикана. Папата Франциск подарява на булката бяла броеница, а на младоженеца розарий (черна броеница).

След церемонията той казва: "Това е тайнството, което липсва в света, тайнството на брака. Надявам се чрез този акт на любов да мотивираме двойките по целия свят да се оженят".

Любов във въздуха: Папа Франциск венча двойка на борда на самолет

Това е историческо събитие, защото до този момент не се е случвало папа да венчава двойка в самолет.

Запомнящата се брачна церемония се извършва по време на полет от Сантяго до град Икике, Южна Америка, където папата отива на посещение. Когато пристига в Чили, по време на последната меса, главата на римокатолическата църква слиза от папамобила си, за да провери как се чувства полицай, който пада от коня, докато кортежът преминава.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: edition.cnn.com; bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноАнкетиНовиниСоциални грижиТестовеЗдравни съвети