Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Любовните романи на Саддам Хюсеин - нежната страна на диктатора

Любовните романи на Саддам Хюсеин - нежната страна на диктатора

Любовните романи на Саддам Хюсеин  -  нежната страна на диктатора  - изображение

Дали в световната история щеше да има по-малко войни, жертви и кръвопролития, ако голяма част от коравосърдечните диктатори се бяха посветили на артистичните си заложби като рисуване и писане? Това е въпрос, който много историци си задават и до ден днешен. Тъй като няма еднозначен отговор не ни остава нищо друго, освен да ви запознаем с нежната страна на иракския диктатор Саддам Хюсеин.

Тук съпоставката с Хитлер, Франко и други примери за сурови водачи, които изливат чувствата си чрез думи или рисуване е напълно уместна. Някои историци са на мнение, че в началото Хюсеин преписвал на ръка Корана, но с течение на времето той започва да създава свои собствени истории, които са обвързани с актуалната политическа обстановка през онези години.

Сърцераздирателната история за забранената любов между красавицата Забиба и кралят на Тикрит по време на Средновековието е книга, написана от Саддам Хюсеин – масовият убиец и диктатор.

Но кой е проявявал интерес към любовните излияния на човек, който е държал в плен и убивал толкова много хора? Оказва се, че над половин милион копия са изкупени за по-малко от ден в Ирак, когато романтичният роман "Забиба и кралят" е пуснат в продажба.

Забиба и кралят

В него се разказва историята на справедливия и мъдър владетел (Саддам Хюсеин) на средновековен Ирак, който живее в Тикрит (родният град на диктатора). Той се впуска в любовна история с красиво и невинно селско момиче на име Забиба ( Ирак). Влюбените водят дълги беседи за Бога, любовта и поезията и накрая разбират, че животът им един без друг губи смисъл. Любовта между двамата е невъзможна, тъй като любимата на краля е омъжена без любов за мъж, който я насилва - нещо, което очевидно символизира нахлуването на САЩ в Ирак.

Иракските издатели са използвали редица изображения, създадени от канадския художник Джонатан Ърл Бъзер за илюстрация на романа. Оказва се, че той не е разрешил използването на произведението си за романите на Хюсеин и е поискал компенсация за нарушаване на авторски права.

В друг роман на Саддам Хюсеин "Крепост" отново на преден план е темата за невъзможната любов, но персонажите на автора са позиционирани в съвременността. В него кюрдско момиче се жени за иракски войник, но майката на момчето е против този брак. Тя започва да се намесва в семейните отношения на двойката, решена да ги раздели. Интересното тук е, че според разсекретени документи иракският диктатор е наредил да се извършат атаки с химическо оръжие срещу кюрдската общност, която отнема живота на повече от 180 хиляди души.

Саддам Хюсеин

Макар да е съмнително, че писанията на Хюсеин някога ще се приемат сериозно като романтични романи, тези текстове се оказват ценни документи, които ни дават интимна представа затова какво се крие в съзнанието на един от големите диктатори от съвременната епоха, който е измъчвал и убивал толкова много хора.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: vt.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпорт и туризъмОрганизацииОбразованиеЛюбопитноСнимки