Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Любимото нещо на вашата котка е да общува с вас

Любимото нещо на вашата котка е да общува с вас

Любимото нещо на вашата котка е да общува с вас - изображение

Ако трябваше да предположите, какво бихте определили като любимото занимание на вашата котка?

• Да общува с хора.

• Да си играе с играчка.

• Да похапва

Щяхте да изберете храната, нали? И ние избрахме нея. Да, но точно както сте прочели в заглавието любимото нещо на котката е да общува с хора, това твърди скорошно проучване. Учените от Държавния университет в Орегон и университета Монмут стигат до това заключение, след като наблюдават едновременно домашни и подслонени котки:

Тестът се провежда с помощта на 50 котки - домашни и такива от подслон. Те са лишени от храна, играчки и хора в продължение на няколко часа. След което изследователите предоставят на котките различни стимули в рамките на четири категории: човешка социализация, храна, аромат и играчки. Изследователите заключават, че няма съществени разлики между домашните и подслонени котки, както и че повечето котки предпочитат човешката социализация пред всяка от другите категории. Половината от котките предпочитат социално взаимодействие пред всеки друг вид стимул, а само 37% предпочитат храна.

Това е особено интересно, отбелязват изследователите, защото пробива малка дупка в разпространената теория за котките - че те са безразлични към хората, защото връзката между човека и котката е сравнително нова и все още се опознаване помежду си. (Склонни сме да сравняваме поведението им с това на кучетата, например, които живеят с нас десетки хиляди години.)

Противно на това, авторите на изследването пишат, "идеята, че котките не са били опитомявани достатъчно дълго, за да покажат предпочитание към човешкото общуване не се поддържа от тези данни." Това е интересна идея, наред с факта, че да награждавате котките със социално взаимодействие може да бъде добра стратегия да правят това, което вие желаете. Но настрана от всичко останало: Котката се радва да прекарва време с вас. Чувствата ви са взаимни!

Източник: nymag.com

Снимка: reference.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини