Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Липсата на сън може да ви убие

Липсата на сън може да ви убие

Липсата на сън може да ви убие - изображение

Една трета от американците в наши дни не съумяват да си отделят достатъчно време, за да се наспят. Но липсата на сън може да окаже сериозно влияние не само на умствената ви дейност, но и на тялото ви.

Много хора смятат, че могат да преживяват с по-малко от 7 часа сън за денонощие, а мотивите им за това са задължения и задачи покрай семейството и работата. Тези 7 часа обаче са минимума, от който експертите твърдят, че се нуждаем.

Изпълнителният директор на Tesla and SpaceX, Елон Мъск, наскоро призна в свое интервю пред New York Times, че дългите работни часове оказват силно влияние върху благосъстоянието му, а това предизвиква притеснение сред приятелите му.

Това провокира Ариана Хуфингтън да публикува отворено писмо до Мъск, което засяга сънните му навици, казвайки му, че той "демонстрира остаряло, антинаучно и ужасно неефективен начин за използване на човешката енергия."

Със сигурност 120-часовата работна седмица на Мъск му оказва сериозни вреди. Самият Матю Уолкър, известен невролог и специалист в сънните разстройства, казва категорично, че "колкото по-малко спите, толкова по-малко ще живеете!"

Повечето възрастни се нуждаят от 7-8 часа сън, а децата дори от повече. Както всяко правило обаче, и това си има своите изключения. Има много редки хора, които могат да си позволят да спят по-малко часове, без да това да им влияе негативно. Но съществува и другата граница – нуждаещите се от поне 11 часа сън.

Независимо към кого се причислявате, липсата на дори 1 час сън от нужния ви може да доведе до физически и ментални проблеми. Ето и някои от най-често срещаните.

ПОВИШЕН РИСК ОТ НЯКОИ КОНКРЕТНИ ТИПОВЕ РАК

болница

Доказано е , че липсата на сън влияе много в повишаването на риска от някои видове рак. Особено забележим е ефектът върху рака на дебелото черво и гърдата.

КОЖАТА НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА БЪРЗО И ПЪЛНОЦЕННО, КОГАТО СТЕ ИЗМОРЕНИ

кожа

Некачественият сън е тясно свързан с хроничните кожни проблеми, според изследователи от университета в Уисконсин. Тяхното проучване показва още, че кожа, увредена от слънцето или от други подобни фактори, заздравява много по-трудно. Затова и на хората, имащи проблеми със съня, личи най-вече по кожата.

РЕДУЦИРА ПОТЕНЦИАЛА ЗА УЧЕНЕ И НАРУШАВА КРАТКОТРАЙНАТА ПАМЕТ

студентка

Безсънието е един от най-често срещаните проблеми при учениците и студентите. Установено е, че за децата и тийнейджърите, които не прекарват достатъчно време в леглото, е по-вероятно да имат ниски резултати в училище.

Не само за юношите, но и за възрастните важи тенденцията за нарушена краткотрайна памет. Няколко научни изследвания показват, че лишените от сън хора научават нови думи много по-трудно, а след това ги забравят твърде лесно. По същия начин се повлиява и усвояването и подобряването на различни умения.

ПОВИШЕН РИСК ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

болница

Има множество доказателства, които разкриват негативния ефект от липсата на сън върху сърцето. Когато изследователи са държали участници в изследване будни за 88 часа, тяхното кръвно налягате се е повишило значително. Дори тези, които са били с 4-часов режим на сън за денонощие, са показали подобни резултати.

БЕЗСЪНИЕТО ВОДИ ДО РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ

раздразнителност

Надали има човек, който не е раздразнителен, след като е прекарал безсънна нощ. Изследванията също така показват, че тази раздразнителност и изнервеност пречи на работата им, както и на всички други ежедневни задачи.

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЛеченияНовиниСнимкиЗдравни съветиФизиологияПсихологияХранене при...Алт. медицинаСпортДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника