Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Куче, заключено в кола през лятото: какво да направите

Куче, заключено в кола през лятото: какво да направите

Куче, заключено в кола през лятото: какво да направите - изображение

С увеличаването на температурите през лятото, кучетата, оставени от собствениците си в автомобилите, са изложени на риск от топлинен удар или дори смърт. Видеозапис, публикуван по-рано през месеца от полицията в Австралия, разкрива как служители на реда спасяват две кучета, заключени в кола в рамките на час и половина при непоносимо горещи условия. Първата седмица от на юни в Англия и Уелс са постъпили 317 обаждания до полицията във връзка с затворени животни в автомобили.

Ако се натъкнете на куче, което е било оставено в кола само в много горещ ден RSPCA – Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните – препоръчва незабавно да предприемете действия, при условие, че считате живота му за застрашен.

Температурата в автомобила може да достигне до много високи температури, дори ако превозното средство е паркирано в сенчеста зона и прозорците са оставени отворени. Съгласно организацията, когато температурата навън е 22 градуса, тази в колата може да достигне до 47 градуса за по-малко от час.

Ето какво следва да направите, ако видите куче, оставено в горещ автомобил през лятото, според организацията за хуманно отношение към животните:  

Проверете за признаци на топлинен удар

Първото, което е добре да направите в ситуацията е да проверите дали кучето показва някакви признаци на топлинен удар. Това се случва, когато животното не е способно да редуцира телесната си температура. Най-очевидните белези са тежко задъхване, прекомерно отделяне на слюнка/лигавене; също така, ако кучето изглежда сънливо и неразположено, започне да повръща или просто рухне на седалките.

Професионална помощ

Ако приемете, че състоянието на животно е тежко, дружеството съветва незабавно да потърсите професионална помощ. След като кучето видимо се измъчва в горещия автомобил е добре да позвъните на сдружението за защита за животни, което отговаря за вашия град. Докато чакате някой да се отзове (и ако не можете да откриете собственика) направете снимки или видеоклипове на сцената.

Куче в кола


Разбиване на колата

При подобни действия с цел спасяване на кучето има голяма възможност да бъдете обвинени в извършване на престъпление. Все пак, ако обстоятелствата са сериозни и сте решили да действате на своя глава, след като извадите кучето от колата ще се наложи да му окажете първа помощ.

Оказване на спешна първа помощ

Първо, уверете се, че оставяте кучето върху хладна и сенчеста повърхност. След това излейте малко вода върху него. Трябва да сте сигурни, че температурата на водата е хладна, а не студена, защото твърде студената вода може да предизвика шок.

Може също така да използвате мокри кърпи, ако имате такива в наличност или вентилатор, за да го охладите допълнително. Давайте на кучето да пие малки количества от водата и продължете да го поливате с нея докато дишането му се забави. Ако животното започне да трепери значи сте го охладили твърде много. След като дишането му е стабилно, дружеството съветва веднага да го заведете до най-близкия ветеринарен лекар.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиТестовеАлт. медицинаСпортЛайфстайлАнкетиНовиниСоциални грижиИсторияПсихологияВидеоПроизводители