Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Кунг Фу монахините от Непал

Кунг Фу монахините от Непал

Кунг Фу монахините от Непал - изображение

Монахините от непалския будистки манастир за жени Друк Гауа Килуа в Катманду са първите възпитанички от духовната школа Друкпа, които се обучават в бойното изкуство кунг фу, популяризирано в Запада от американския киноактьор Брус Лий.

В будистката монашеска общност, жените се смятат за по-нисши от мъжете, което ограничава техните длъжности и обучение. Монасите обикновено заемат всички лидерски позиции, докато работата на монахините се свежда до домашни задължения и други злободневни задачи. Това обаче се променя през 2008 г., когато Негово светейшество Гялванг Друкпа (сегашният лидер на движението Друкпа в Непал) променя значително правилата в своята школа.

Сега монахините, подкрепяни от духовния си лидер, имат правото да тренират древното бойно изкуство в храма, както мъжете са правили в продължение на хилядолетие. Облечени в традиционните си роби, специално модифицирани в стил карате униформа, будистките възпитанички започват тренировките си в 5 часа рано сутрин. Всеки ден близо 350 монахини на възраст между 10 и 25 години, вземат участие в три интензивни тренировки, по време на които усъвършенстват движенията, които учителят им от Виетнам е демонстрирал. Преподавателят им по кунг фу посещава манастира два пъти годишно, като идва от държава, където е по-разпространено за възпитанички на будистки храм да се обучават в различни бойни стилове.

Монахини по време на кунг фу тренировка

От Виетнам идва идеята за промяна в духовната система на школата Друкпа, след като Негово светейшество Гялванг Друкпа посещава държавата и наблюдава там практиката за обучение на монахини в самоотбрана. Желанието за преустройване се дължи на разбирането за равенство между половете и има за цел да предостави възможност на млади жени, които най-често пристигат от крайно бедни семейства от Тибет и Индия, да вникнат по-дълбоко в будистките концепции и практики и да усвоят полезни умения.

По време на своите тренировки, монахините се учат да подобряват стойката си и да боравят с различни видове оръжия като меч, малка сабя, алебарда, копие и нунчаку. Тези с изключителна физическа и ментална издръжливост се обучават в известната техника за чупене на тухли, често показвана във филми за бойни изкуства.

Повечето възпитанички на будистката школа вече притежават черен колан в кунг фу, като признават, че тренировките им помагат да се чувстват в безопасност, развиват тяхното самочувствие и физическата им сила. Концентрацията, която е необходима за изпълнението на сложните движения, също спомага за укрепване на дисциплината и допринася за по-продължителни периоди на медитация.

Монахините от женския манастир са насърчени от Негово светейшество Гялванг Друкпа да усвояват умения, присъщи традиционно само за монасите, като например поддръжка на водопровод и електрическа инсталация, умения за писане, каране на колело и изучаване на английски език. Възпитаничките на храма се обучават как да водят молитвени церемонии и усвояват умения за ръководене на къщата за гости и кафенето, намиращи се в светата обител. Първите по рода си монахини в Непал са и шофьори, на които често се налага да пътуват около 30 км до столицата Катманду, за да закупят провизии за будисткия манастир.

Освен в храма, възпитаничките на школата Друкпа са активни и в местната общност. По време на земетресението в Непал през месец април 2015 г., те отказват да се евакуират от опасната зона, като вместо това решават да отидат до близките селища и да помогнат на нуждаещите се.

В началото на 2016 г. монахините вземат участие заедно с Негово светейшество Гялванг Друкпа в колоездачен тур от Катманду до Делхи. Целта на дългото близо 2,200 км приключение е да се обърне внимание на негативното влияние от използването на моторни превозни средства върху околната среда. Освен кампаниите за разрешаване на екологични проблеми, жените дават лекции на теми, като толерантност и хуманност, в засегнати от конфликт региони, като Кашмир.

Увеличаване на правомощията на монахините в будистката школа потвърждава световната тенденция за преосмисляне на ролята на жените във всички сфери на живота и е поредната стъпка към установяване на равенство между половете.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bbc.com
Снимки: unsplash.com

 

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлПсихологияСпорт и туризъм