Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 2

Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 2

Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 2 - изображение

Какво ви изниква наум, когато мислите за Куба? Ром, пури и, разбира се, ретро автомобили. Това ли е всичко? Най-разпространените факти за кубинците вече са остарели стереотипи. Куба е островна държава с интересна история и места.Хората, които живеят там се радват всеки ден - те знаят истинската стойност на нещата, и за тях няма незначителни неща. Ако искате да научите повече за кубинците и откъде идва техният силен дух, упоритост и любов към живота, тази статия е за вас.

Кубинците обичат тежка храна

храна от Куба

Когато става въпрос за храна, кубинците са много консервативни - никога няма да търгуват с националната си кухня. Готвенето отнема много време, защото основата на почти всяко ястие е боб, който трябва да се накисва във вода, преди да бъде сварен. Също така, месото, което се използва за готвене, трябва да бъде мариновано няколко часа преди готвене. Кубинците ядат само прясно приготвена храна.

Кубинската кухня трудно може да се нарече здравословна: ако е месо, то е пържено. Картофите пък се приготвят в голямо количество масло. Изглежда, че тази страна все още не е наясно с причините за холестерола. Кубинците просто се наслаждават на всяко хранене. Може би това е една от тайните им за щастие?

Запознайте се с местната гастрономическа култура с кубински сандвич, който се състои от кубински хляб, пържено свинско, шунка, сирене, кисели краставички и горчица. След това опитайте ястия, приготвени от банани - кубинците приготвят почти всичко с банани - сосове, пудинги, и др.

Местните жители получават кошници с продукти

Месечната заплата на средностатистическия кубинец е 17-30 долара, а пенсията им пенсия е 9,5 долара. Всеки месец всеки жител на острова получава кошница с продукти, с около десетина яйца, литър растително масло, 2 кг захар и ориз, малко месо, пиле, риба и наденица.

През 2016 г. кубинското правителство отговори на исканията на гражданите си и легитимира малките и средни предприятия; по-рано всичко принадлежеше на правителството. Тези реформи позволиха на около половин милион кубинци да започнат да работят в частния сектор. Освен това правителството се грижи за децата в училищна възраст - те предоставят на учениците безплатни униформи: блуза с пола за момичета и риза с панталон или шорти за момчета. Кубинците се гордеят, че медицината и образованието в тяхната страна са безплатни.

Паричното възнаграждение на лекарите надвишава средната заплата в страната с 40 пъти

лекари в Куба

Престижно и изгодно е да бъдеш лекар в тази екзотична страна - заплатата достига до 1000 долара на месец. Освен това голяма част от медицинските специалисти ( по договор) получават безплатно и апартамент, осигурен от държавата.

Образованието в Медицинския университет е комбинация от американска образователна система преди 60-те години и съветска образователна система след 70-те години. Кубинските лекари често работят в други страни от Латинска Америка и Африка и този вид обмен дава на страната добър доход.
Много чужденци идват в островната държава, за да се лекуват. Куба разполага с добри специалисти, добре оборудвани болници за лечение и на най-тежките заболявания.

Празничен рожден ден на момичетата, когато станат на 15 години

момиче

Quince (съкращение от "La fiesta de los quince años"( Празник по случай 15-тия рожден ден) е името на празника, когато момиче навърши 15 години. Това е ритуал, който своеобразно означава преход от детството към зрелия период. На този ден момичето е представено на общността.Преди тази възраст, дамите се учат как да готвят, как да се грижат за къщата, как да шият, и други неща, които биха могли да помогнат за подготовката им за ролята на бъдеща съпруга. След като навършат 15 години, им е позволено да отидат на партита, да бръснат краката си, да носят високи токчета и грим и да си скубят веждите.

Самият празник може да струва до няколко хиляди долара. Колкото по-богато е семейството, толкова по-луксозно е партито. Някои семейства дори обявяват събитието в местните вестници. На този ден момичето винаги носи красива и елегантна рокля. Церемонията започва с валс и първият танц винаги е запазен за бащата.Друг интересен ритуал по време на празника се нарича „Дървото на живота” - момичето раздава 15 свещи на хората, които смята за най-значими в живота си. Те символизират специални моменти, които е имала с всеки един от тези 15 души през нейните 15 години.

Quince се чества в много други страни като Испания, Мексико, Аржентина, Боливия, Перу, Уругвай, Парагвай и Еквадор.

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл