Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Кубинската архитектура: приказка между миналото и бъдещето

Кубинската архитектура: приказка между миналото и бъдещето

Кубинската архитектура: приказка между миналото и бъдещето  - изображение

Прословутата стара Хавана е завладяла хиляди сърца, включително това на ЮНЕСКО и е строго защитена от "Office of the City Historian", макар през мокрия сезон, когато зидарията рутинно се руши, усилията по реставрацията не са толкова очевидни.

Но в Куба има много повече неща, които си заслужа да се видят. XX век се отличава с с посетители, които имат интерес към архитектурата - от имения в стил арт деко до модерни хотели (50-те години на миналия век) и по-езотерични мегабункери от Съветско време, които надвисват застрашително над части от Хавана - например като руското посолство от 1985-та година в Мианмар, конструирано от "архитекта на населението" Александър Рочегов.

Хавана

Трябва ли да бъде съборено миналото, за да се съгради бъдещето? Доводите по този кубински въпрос бушуват, а балансън е ценност: да се запази равновесието между миналото, без това да възпрепятства модернизирането на островната нация.

Междувременно, приятно е да се види град, където всеки следващ архитектурен жанр е бил вкаменен във времето - от колониалния стил до брутализма ("brutalismo"). В Хавана е създаден възхитителен уличен пейзаж, описан от кубинския архитект Мигел Коюла като "последният девствен град".

Малекон

Можете да посетите хотел "Ривиера", който се отличава с ретро-гангтерския шик от 1959 г., "Rat Pack Rococo" или "Mafia Moderne". Последният е разположен в източния край на Малекон, където можете да се храните от същите блюда, някога сервирани на Сами Дейвис. Или плувайте в "Club Natico": забележителен плажен клуб от началото на 50-те години, проектиран във формата на черупки.

По-смелите туристи могат да опитат да се изкачат по винтидж асансьорите от 1967г. на "Edificio Giron" или в сградата "Fiocsa" от 1956 г., която все още е най-високата в страната. Неокласическите постройки включват жилищния блок на Лопес Серано от 1932 г. и хотел "Nacional de Cuba". Но едно от най-пленителните места за посетителите в Хавана определено е Фустерландия: пленителната мозайкова конструкция, създадена от артиста Хосе Фустер в източната част на града, събира целия магически реализъм, от който се нуждаете.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки