Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Котките разпознават имената си

Котките разпознават имената си

Котките разпознават имената си - изображение

Ново проучване показва, че домашните котки могат да разпознават и отговарят на имената си.

Не е голяма изненада за гордите стопаните, нали? Дори да сте наблюдавали подобно поведение от своя домашен любимец, до съвсем скоро нямаше научно доказателство за това.

Едва този месец японски учени демонстрираха първото експериментални доказателства за това, че котките могат да различават думи от човешкия говор.

Ацуко Сайто от Sophia University в Токио разяснява, че котките всъщност не придават смисъл на думите ни, както правят кучетата. Не свързват определени звукове и срички нито с дадена команда, нито дори със собствените си имена.

Сигурно се питате какво тогава ги кара да се вслушат в наименованието си и да го разпознаят. Обяснението е много просто. Котките са свикнали да чуват имената си най-често, когато получават храна, някаква награда или къпане. Така названието се превръща в нарицателно за нещо, което пряко ги засяга както в положителен, така и в негативен ефект. Точно затова, извиквайки името им, те започват да се вслушват и да очакват нещо да им се случи.

Ацуко Сайто и колегите му публикуват труда си с списание Scientific Reports. Проучването им се е изразило в 4 експеримента, в които участват между 16 и 34 котки. Всяка една е чула звукозапис на стопанина си и на друго лице, които произнасяли по няколко съществителни имена, включително и тяхното.

Всяка котка показала някаква реакция при звуците. Животните помръдвали уши, помахвали с опашка, но бързо губели интерес. Ключовото действие, което очаквали учените, е било обекта на наблюдение да реагира по-осезаемо на своето име.

Разбира се, котките се раздвижвали и превъзбуждали, когато чували названието си.

Кристин Витали, изучавала поведението на котките и връзките им с хората в Орегонския държавен университет в Корвалис, казва, че това изследване дава отговор на много въпроси и предположения. Тя потвърждава тезата на японските учени, казвайки, че котките не осъзнават принадлежността си към собственото име. "Те по-скоро разпознават само звук." – заявява Витал.

А вие наблюдавате ли котката си? Мислите ли, че ви разбира и разпознава името си?

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини