Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Кои са най-често допусканите грешки от начинаещите градинари?

Кои са най-често допусканите грешки от начинаещите градинари?

Кои са най-често допусканите грешки от начинаещите градинари? - изображение

Грижата за растенията понякога би могла да се окаже непосилна задача за вас и това често обърква начинаещите градинари. Ще ви представим 10 грешки, които не трябва да допускате, в случай, че сте решили да се занимавате с градинарство.

Преполиване на растенията

Повечето нови градинари са на мнение, че колкото повече вода има за растенията, които отглеждат, толкова по-добре. Напротив, точно обратното твърдение е вярно! Имайте предвид, че различните растения имат нужда от различно количество влага, така че първо ще е необходимо да отделите известно време и да се
запознаете подробно с условията на отглеждане на всяко едно, което сте избрали за вашата градина. Ако ги поливате ежедневно, бъдете сигурни, че прекалявате с водата, което съвсем скоро ще се отрази и на вашите растения.

Грешен избор на растения за градината

Опитвате се да засадите и отглеждате растение, което не е характерно за вашата географска ширина? Това е почти невъзможно, поради невъзможността да му осигурите необходимите климатични условия, при които то расте и се развива. Ако се чувствате разколебани, относно растенията, които искате да посадите във вашата градина, се консултирайте със съответните специалисти в най-близкия до вас разсадник. Те ще ви посъветват какъв разсад или семена да купите и как да ги разположите в градината, за да се развиват най-пълноценно.

Неподходящ сезон за засаждане

Тук също биха могли да ви помогнат консултантите в разсадника. В случай, че сте посадили растението в неподходящ за него сезон бъдете сигурни, че сте обречени на провал, а това няма как да не ви обезкуражи.

Прекалено торене

Не прекалявайте с торенето, защото това в повечето случаи ще бъде във ваш ущърб. Отделете време, за да се информирате за хранителните нужди на вашите растения и съответно за видовете торове, подходящи за тях.

Засаждане на инвазивни растения

В разсадниците често се предлагат растения, които лесно се пресаждат, разпространяват се бързо или са изключително издръжливи. Имайте предвид обаче, че прекалено инвазивните растения биха могли да станат агресивни и да се разпрострат далеч извън мястото, което сте определили за тях. Каталозите са прекрасно
средство за избор на растения, но някои отиват твърде далеч с колоритните си описания - безпроблемни за отглеждане и практически перфектни във всяко едно отношение. Срещнете ли подобно идеализирано описание, имайте винаги едно наум.

Безразборно купуване на растенияТова, че дадено растение ви харесва и вече си представяте неговото място в градина, далеч не означава, че то е подходящо за нея. Градинарството не означава всичко и на всяка цена. Необходимо е да съобразите кои растения ще вирея най-добре във вашата градина и на кои бихте могли да им осигурите най-добрите условия за развитие. Направете списък и се придържайте към него, без да си позволявате волности, за да не останете разочаровани.

Буболечките са вредни

Често, начинаещите градинари са на мнение, че трябва да унищожат всички буболечки, пълзящи из градината им. Абсолютно невярно! В градината ви винаги ще има насекоми, било то полезни или вредни. Във всяка добре гледана градина трябва да има баланс. Не забравяйте, че не вие живеете там, а вашите растения, в чийто лехи пълзят не само лоши буболечки. Да, понякога ще си хапнат от някое листенце или цветна пъпка, но пък имат огромни ползи за опрашването. По-малко от 5% от насекомите във вашата градина са вредни, така че пръскането с пестициди често повече вреди, отколкото да помага.

Растение до растение

Пренаселеността на растенията във вашата градина не им прави никаква услуга, тъй като те се нуждаят от пространство, за да дишат и от пространство, в което въздуха да циркулира свободно. Също така се нуждаят и от определено количество светлина, която няма как да достигне до тях, ако са засадени прекалено гъсто.
Пренаселеността ще ги направи по-слаби и податливи на различни болести.

Плевене

Всяка градина изисква поддръжка и няма как да се избяга от нея. Необходимо е да отстранявате плевелите своевременно и след като ги премахнете, да предприемете мерки за ограничаване на тяхната повторна поява и разпространение, например бихте могли да мулчирате почвата.

Подготовка на цветните легла

Неправилната подготовка на цветните легла ще ви създаде много проблеми в бъдеще. Дори и да насипете подходяща почва върху вашата, плевелите няма да изчезнат от само себе си, въпреки, че сте ги затрупали. Напротив, ще процъфтят и ще започнат да се развиват също така добре в новата среда, която сте им предоставили. Бъдете усърдни в това си начинание и изчистете добре градината от плевели. Предварително се погрижете за условията за развитие на бъдещите растения в нея, като подготвите правилно техните легла. По този начин ще си спестите много мъки и усилия впоследствие. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортРецептиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНовиниИсторияЗдравни съветиДиетиОбразованиеБотаникаНормативни актовеАлт. медицина