Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Кои са най-опасните предмети за малките деца?

Кои са най-опасните предмети за малките деца?

Кои са най-опасните предмети за малките деца? - изображение

Детството е прекрасен период и вие сте готови да направите всичко, за да накарате детето ви да се смее и усмихва. В опитите си да задоволите детските му нужди, понякога много лесно може да залитнете в грешната посока и несъзнателно да изложите детето си на риск. Но не се притеснявайте! Ние сме тук, за да ви помогнем! Представяме ви 6 предмета, които са опасни за здравето на вашето дете. Прочетете внимателно статията докрай.

Проходилка и бънджи

проходилка

Доказаната от тях вреда е по-голяма, отколкото техния положителен ефект. Детските проходилки и бънджитата вече са забранени в Канада. В САЩ има регистрирани над 8000 случая годишно на наранявания на бебета с подобни устройства.

Вредите, които могат да нанесат на вашето дете са следните: деформация, изкривяване и охлузване. За да избегнете всички нежелани последствия може да използвате подобен вид устройства само около 15 минути, два пъти дневно. Това трябва да се случи, след като бебето започне да става самостоятелно.

Поради голямата тежест върху гръбначния стълб, той се изкривява (преди детето да навърши 1 г. детският гръбнак няма форма и му липсва характерната извивка).

Развитието на двигателните умения се отлага, тъй като малкото няма мотивация да ходи самостоятелно. Чувството за равновесие и инстинктът за самосъхранение не се развиват.

Съветваме ви да се консултирате с ортопед, за да обсъдите предпазните мерки и евентуалните рискове.

Сок и мляко

сок и мляко

Пастьоризираният плодов сок е с ниско съдържание на витамини, но в него се съдържа голямо количество захар. Това води до увреждане на зъбите и затлъстяване. 

Пълномасленото краве мляко е с ниско съдържание на желязо, но е с твърде високо съдържание на хранителни вещества и не е препоръчително да се дава на бебе. То може да увреди бъбреците и да предизвика анемия, алергии и дисбактериоза.( нарушение в нормалния състав на чревната микрофлора).

Педиатрите съветват да се дават пресни сокове на деца над годинка. По-добре е да замените пастьоризираните сокове с пресни плодове. Вместо мляко изберете  богати на калций храни (млечни продукти, зелени зеленчуци и плодове) и храни, богати на витамин D (яйца).

Детски играчки с прекалено ярки цветове

детски играчки

В предучилищна възраст децата изследват света около тях и получават социални нагласи чрез своите играчки. Неестествените цветове, електронните звуци и прекалените детайли в даден предмет оказват лошо влияние върху развитието на творческото мислене и влияят върху формирането на личността. Агресивното поведение, безпочвените страхове и депресията сред тийнейджърите са сред възможните последствия.

Избирайте играчки с естествени цветове и материали: дърво или плат. Нека играчката да е хем с образователна цел, хем да има някакъв забавен елемент.

Прекалено топли дрехи

топли дрехи

Прекаленото „навличане“ с дрехи не позволява на тялото да развива отбранителни реакции към промените в атмосферния въздух, което може да доведе до настинка и нисък имунитет.

Облеклото трябва да бъде направено от естествени и дишащи материали. Бебето се чувства удобно, когато коремът и гърдите му са сухи, а краката и ръцете му са розови и топли.

Електроника

електроника

Когато използва смартфони и таблети, детето „изчезва от реалния свят“.

Синята светлина от светодиодите води до увреждане на ретината, което може да доведе до мускулна дегенерация. Това може да доведе до катаракта и слепота.

Не се развиват фини двигателни и сензорни умения, както и липсва контактът очи в очи. Това води до недостатъчно развитие на фронталния лоб, който отговаря за речта, личността, комуникацията и вземането на решения.

Нека децата ви да използват подобен вид устройства, но не повече от един час на ден. Стремете се игрите, които им пускате да развиват техния мозък ( над 2г.) Когато използва подобен тип джаджи, детето трябва да си комуникира с връстници или възрастни.

Предпазен колан

предпазен колан

Ако сте бременна и се „опашете“ с предпазния колан, който е в колата това може да причини нараняване на бебето в случай на злополука.

Поставете колана възможно най-ниско под корема. Опитайте се да стоите изправена, тъй като накланянето напред ще окаже прекалено голям натиск върху бебето.

По-добре, не шофирайте изобщо. Ако воланът е твърде близо до корема, това може да се окаже фатално дори при малка злополука.

 източник: brightside.me

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпециалистиНовиниЛюбопитноСоциални грижиИнтервютаСпортИсторияРецептиХранене при...ТестовеАлт. медицинаАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника