Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Клетки за бебета на прозореца – нестандартното изобретение на XX век

Клетки за бебета на прозореца – нестандартното изобретение на XX век

Клетки за бебета на прозореца – нестандартното изобретение на XX век - изображение

Свежият въздух е добър за всички нас и особено за децата. Просто погледнете всички бебета, които се родителите разхождат в скъпи колички. Но тази картина е коренно различна от началото на миналия век. Тогава идеите за снабдяване с чист въздух са различни и радикални. Особено една. Някои майки, живеещи в апартаменти в градовете, са слагали децата си на специално пригодени бебешки клетки, прикрепени към прозорците на техния дом. Да, това може и да ви се струва абсурдно, но не и през 30-те години на 20-ти век в Англия.

През далечната 1884г. Д-р Лутър Емет Холт, често цитиран като "бащата на педиатрията" прави първите стъпки към създаването на тогавашната иновация. Д-р Холт допълва, че детето може да бъде изложено на чист въздух в бебешки колички, или да спи навън, или като се постави кошарата му на няколко крачки от отворен прозорец. 

 
клетки за бебета

Лекарят споделяше тезата, че свежият въздух повишава имунитета на бебето.

"Свежият въздух е нужен, за да се поднови и пречисти кръвта на бебетата. Важно е и за здравето и растежа им, както и правилното хранене. Апетитът се подобрява, храносмилането също, бузите стават червени и всички признаци на здравето се виждат", пише лекарят.

В началото на 20-ти век редица предприемчиви (или отчаяни) майки започват да прилагат този подход.

Елинор Рузвелт – съпругата на американския президент, дочува за тази новост през 1906г. Тя решава да изпробва метода и поставя бебето си в импровизирана платформа на празореца на източната фасада на 36-та улица, за да може малката Анна да диша свеж въздух.

"Никога не съм имала интерес към кукли или малки деца", пише Рузвелт в автобиографията си. "И не знаех абсолютно нищо за боравенето или хранене на бебе."

клетки за бебета

В своята книга "Здравеопазването на бебето" от 1906 г. авторът Луис Фишер описва "Boggins Window-Crib" като "удобно открито пространство за сън, което лесно се прикрепя към всеки прозорец".

"Това откритие е перфектно за градски апартаменти", пише Фишър. Дължината на тези клетки е 36 см.,а височината 70 см. Бебето спокойно може да бъде оставяно там и наблюдавано от майка си или гледачката. Металният покрив е изолиран, така че в платформата винаги е хладно през лятото. Бебето не може да падне и мухите или комарите не могат да влязат.

През 1922 г. млада майка, кандидатства за патент за "преносимата бебешка клетка". В заявлението си Ема Читай от Спокейн, Вашингтон,пише: "Известно е, че възникват много трудности  в отглеждането и правилното отглеждане на бебета и малки деца в претъпканите градове, от гледна точка на здравето. "

клетки за бебета

Ема Читай предлага да се създаде "клетка за настаняване на бебета и малки деца, което да бъде поставено на външната страна на сграда, съседна на отворен прозорец, където може да се постави бебето или малкото дете. Това изобретение се състои от корпус или клетка, където бебето или малкото дете заедно с подходящите играчки могат да бъдат поставени". Тя получава патента си в рамките на една година.

Практиката достига своя връх в Лондон през 30-те години на миналия век, когато клубът "Челси Бей" разпространява клетки за бебета в града. След Втората световна война, някои съвременни архитекти включват бебешките клетки в проектите си за жилища от средната класа.

Към днешна дата вашето бебе може да получи свеж въздух удобно настанило се в количка за 2000-3000 лева. Кой знае? След 100 години някои хора биха могли да кажат, че тази идея е лудост!

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: thevintagenews.com

Снимки: allthatsinteresting.com; .goodhousekeeping.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниПсихологияЛюбопитноХранене при...ТестовеИсторияАлт. медицинаСоциални грижиКлинични пътекиСпортНормативни актовеФизиологияОрганизацииСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители