Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Картина от изкуствен интелект е продадена по телефона за $432 500

Картина от изкуствен интелект е продадена по телефона за $432 500

Картина от изкуствен интелект е продадена по телефона за $432 500 - изображение

Произведение, създадено от изкуствено интелигентна програма е продадено на търг по телефона за $ 432,000 (£ 337,000). Крайната цена е много по-висока от оценката от 7 000 до 10 000 долара, поставена от аукционна къща в Ню Йорк преди продажбата.

Произведението представлява портрет на мъж, облечен в официални дрехи. Чертите на лицето му са много замазани и недовършени. Картината, наречена Портрет на Едмонд Белами, е създадена от арт колектив в Париж, озаглавен Obvious.

картина

Произведението е направено чрез алгоритъм и набор от данни от 15 000 портрета, рисувани между 14-ти и 20-ти век. За да генерира изображението, алгоритъмът сравнява собствената си работа с тези в набора от данни, докато ги различи. След което генераторът създава свой собствен.

Целта на втората част от алгоритъма е да сравни новия портрет с тези, направени от хора. Ако открие разлики, значи не е достатъчно добър. Ако обаче алгоритъмът успее да заблуди сам себе си, картината е нарисувана от човек, то тогава експериментът е успешен.

Продажбата привлече значително медийно внимание.

"AI е само една от няколко технологии, които ще окажат въздействие върху пазара на изкуството за бъдещето - въпреки че е твърде рано да се предскаже какви са тези промени", разкрива специалистът на аукционната къща Кристи, Ричард Лойд, който организира търга.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: cbsnews.com;

Снимки: thelocal.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитно