Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 2

Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 2

Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 2 - изображение

Биг Бен, Лондон, Великобритания

Биг Бен


Биг Бен има часовници на всяка от четирите си страни, които се почистват на всеки пет години. Часовниците са изработени от 312 парчета от стъкло, които се почистват само само със сапун и вода. Работниците висят на 90 метра нагоре във въздуха.

Биг Бен

Стъклените панели на часовниковата повърхност са ужасно тънки и крехки. Птиците могат да летят в тях и да ги разбият. Ето защо хората, ангажирани с тази дейност избират много внимателно почистващи средства.

Биг Бен


През 5 години, членовете на екипа, ангажиран с почистването, се изкачват на часовника, за да почистят четирите елемента, които показват времето. А времето не спира. Работниците се провират между стрелките показващи часа и минутите, всяка, от които голяма около 14 и 9 фута.

Планината Ръшмор, Южна Дакота, САЩ

планината Ръшмор


Този паметник, завършен през 1941 г., се почиства за пръв път през лятото на 2005 г. Големите 60 - футови лица на четирима престижни американски президенти се разбиват със специални пръскачки с вода (под високо налягане), за да може цялата мръсотия и прах, които се натрупват да бъдат премахнати.

Колизеумът, Рим, Италия

 Колизеумът


За първи път в своята 2000 годишна история, Колизеумът бе почистен от мръсотия и замърсяване преди няколко години. Работниците използват много прости, но ефективни инструменти - четки за зъби. По-големи четки се използват за почистване на гигантски каменни блокове, които образуват 160-футовите стени на Колизеума. Четките са идеални за достигане на тесни пукнатини. За да се размекнат наслоенията по камъка, система от тръби и дюзи разпръсква облаци от фини капчици върху покритата с мръсотия вътрешност на амфитеатъра.

Колизеумът

След няколко часа, когато водата попие дълбоко и мръсотията се разгради реставраторите, обути с гумени ботуши, водоустойчиви костюми и ръкавици, отиват да работят с четките си. След почистването те оставят след себе си розовата платина, която естествено се образува върху кремаво-бял травертинов камък. Платината( вид окисляване), не уврежда каменните блокове, а ги предпазва от градско замърсяване.

Тадж Махал, Агра, Индия

Тадж Махал


Поддържането на мраморните повърхности на най-емблематичната сграда в Индия е трудна работа с необичайно решение.

ремонт

Халогенната глина се оставя да изсъхне в засегнатите райони за една нощ и след това се отстранява с меки найлонови четки и вода сутрин. Този уникален метод е изпробван през 1994, 2001 и 2008 година.

 източник: rd.com ; telegraph.co.uk; mentalfloss.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимки