Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 1

Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 1

Как се почистват 7 от най-емблематичните паметници в света? - част 1 - изображение

В този свят има стотици професии и предприятия, които се занимават с най-странната и същевременно най-полезната работа, която може да си представите. Пример за такива са работниците и реставраторите, които почистват едни от най-емблематичните сгради, паметници и различни монументи в световен мащаб. Работата им е подобна на тази на хирурга. Те трябва много фино и деликатно да преценят, обмислят и действат, когато работят на терен.

Айфеловата кула


Трудно е да се отговори на въпроса кога точно се почистват различните паметници и сгради по света? При всеки от тях предварително се съставя план за действие и понякога се случва той да се обмисли по-дълго, за да се избегнат усложнения. Някои паметници се почистват веднъж на няколко години, а други повече от веднъж годишно. Има и фрапантни случаи, при които местата не са почиствани от времето, когато са били създадени.

Биг Бен


Благодарение на смелостта на работниците по почистването и трезвата преценка на реставраторите ние можем да се наслаждаваме на тези красоти.

От пипкавата и трудоемка работа с четки за зъби до висящи работници от замайващи височини, хората ангажирани с тази дейност работят усилено. В някои от случаите се налага и да пристигне хеликоптер на терен. Те са автентични катерачи с въжета, колани и каски и използват всички видове дупки, пукнатини и ъгли изрязани в скалата, за да се промъкнат в някои от най-недостъпните места на планетата. Това са само част от предизвикателствата, с които екипите се сблъскват ежедневно.

Тадж Махал


Професионалистите споделят, че поддръжката на едни паметници е по-сложна за почистване, отколкото други, като например „Лондонското око“ (високо 135 метра), където те работят през нощта или докато вали сняг, за да може на следващия ден „Колелото на хилядолетието“ да бъде отворено за посетители.

Вижте как се почистват едни от най-големите сгради и места в света. Сигурни сме, че ще ви смаем!

Айфеловата кула, Париж, Франция

Айфеловата кула

Разходите по почистване и поддръжка на емблематичната сграда струват 10 000 дози почистващ препарат, 4 тона почистващи кърпички и 25 000 торби за отпадъци годишно.

Айфеловата кула

Кулата  се почиства всяка година, а на всеки 7 години тя се пребоядисва ръчно в три нюанса на кафявото (най-тъмно в долната част). Пребоядисването изисква почти 60 тона боя и може да продължи до 18 месеца.

Мемориалът "Линкълн", Вашингтон, САЩ

мемориалът Линкълн


Два пъти годишно мръсотията, която е полепнала по колоните се разбива с мощна пръскачка, а след това работниците от „National Park Service“ използват масивни импровизирани памучни тампони за премахване на птичи изпражнения и всякакви други несъвършенства от ушите на статуята на Линкълн.

Акрополът, Атина, Гърция

Акрополът

През 2008 г. учените започват да използват лазери за почистване на повърхностите на 2500 годишните паметници на Акропола в Атина. Решението да се използват високотехнологичните лазери - лъч от инфрачервени лъчи и лъч от ултравиолетови лъчи, изстрелващи едновременно – се приема, след като реставраторите изпробват над 40 различни метода.

почистване

Те пробват дори механични и химични процеси, за да определят как ще почистят най-добре тези мраморни статуи, като същевременно се стремят да не ги наранят и повредят. Поради вредните лъчи от лазерите, реставраторите могат да работят само два часа на ден и задължително трябва да носят защитни очила през цялото време.

източник: rd.com ; telegraph.co.uk; mentalfloss.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимки