Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Какво ще се случи, ако Земята стане два пъти по-голяма?

Какво ще се случи, ако Земята стане два пъти по-голяма?

Какво ще се случи, ако Земята стане два пъти по-голяма?  - изображение

Нашата планета е пълна с чудеса, изненадващи събития и природни бедствия, които променят облика на Земята всеки ден. Но въпреки постоянните спекулации, има едно нещо, за което можем да бъдем сигурни- нейният размер остава същият.

Но какво би станало ако планетата внезапно се разрасне и стане два пъти по-голяма?

Нашето тегло ще се увеличи

увеличаване на теглото

Ако диаметърът на Земята се удвои, но плътността на планетата остане същата, то тогава масата на планетата ще се увеличи, а гравитацията ще бъде два пъти по-силна.

Това автоматично ще се отрази и на вашето тегло. То ще стане два пъти по-голямо, отколкото преди.

Ще сме по-ниски

маймуни

Тъй като гравитацията е по-силна тя ще окаже по-голямо влияние върху скелета. Гръбначният стълб ще бъде по-компресиран, а това ще доведе до намаляване на ръста при хората. По този начин всички животински видове на Земята ще бъдат по-ниски. Това е и причината повечето астронавти да растат с около 2 сантиметра в Космоса. По-малката гравитация „разрешава“ течността между самите прешлени да се разширява. Когато се завърнат на нашата планета, ръстът на астронавтите става същият както преди.

Няма да имаме спортни постижения

спортни постижения

Ако планетата увеличи размера си ще станем много по-бавни. Трудно ще е да се ходи или да скача, а да не говорим за бягане. Ще се уморяваме по-бързо и ще се нуждаем от по пълноценно време за почивка. С течение на времето, разбира се, нашите кости и мускули ще станат по-силни, за да поддържат увеличеното ни тегло и да се приспособят към новите условия. Но е малко вероятно да имаме много нови рекорди.

Животните ще изглеждат по-различен начин

животни

Стъпка по стъпка еволюцията и естественият подбор ще да си кажат думата и животните ще се трансформират. По-дребните от тях ще са леко засегнати, защото енергията, която им е необходима, за да се движат ще се увеличи незначително. При падане последствията ще бъдат по-сериозни, а животните, които се катерят ще развият по-силна и здрава захватка.

Дърветата ще започнат да падат

дърветата ще паднат

Има ограничения за това колко високо може да порасне едно дърво и това се регулира от гравитацията. Просто казано, едно дърво ще продължи да расте, докато количеството енергия, получено от фотосинтеза, е по-голямо от количеството енергия, необходимо за транспортиране на водата от корените до върха. По-голямата гравитация би нарушила равновесието, тъй като би изисквала много повече енергия за придвижване на водата до върха на дървото. Старите дървета ще се срутят, а новите никога няма да пораснат толкова много на височина.

Вулканите ще експлодират

вулкани

Новият размер на Земята би довел до повишена вулканична дейност. Дори заспали с векове вулкани могат да изригнат дори и след хиляди години застой. По този начин и обликът на Земята ще бъде друг, защото с изригването си вулканите ще опустошат някои места. Климатът ще се промени, защото газовите от изригванията ще повлияят на атмосферата.

Бонус: Кеплер-22б

Кеплер

Има ли живот в Космоса?


От НАСА откриха планета, която се намира на 600 светлинни години и е с радиус, който е два пъти по-голям от земния. Учените я наричат "Кеплер 22 б". Просто казано, те се надяват да намерят живот там, защото структурата му е подобна на тази на нашата планета. Преди да разберем повече подробности , трябва да се построи сериозно мощно оборудване, защото този мистериозен нов свят е на 600 светлинни години.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноНормативни актове