Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти

Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти

Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти - изображение

Хипотетичните въпроси винаги са много забавни в науката, защото те ни карат да разсъждаваме над онова, което знаем, в различна светлина, а това може да ни накара да разберем по-добре огромните размери на нашата планета. Така че нека спрем за миг въртенето не Земята и да видим какво ще се случи.

На първо място, нека си представим, че всичко се случва за секунда. Усещането на екватора е като да сте в кола, която се движи с 1 670 км в час, и натискате рязко спирачката. Ако сте в сграда, ще бъдете хвърлени към най-близката източна стена и ще усетите 47 пъти по-силно гравитационното ускорение на нашата планета. Добрите новини са, че това може и да не ви убие. Но всичко, което ще последва, ще го направи.

Земята може и да е неподвижна, но всичко останало ще продължи да се движи с точно същата скорост, с която се е движела Земята преди това. Това включва атмосферата и всички океани. Само че ветровете ще са четири пъти по-бързи и силни от най-бързия и силен вятър, записан в Книгите с рекорди на Гинес (408 км в час). След това ще ви залее огромна вълна цунами, която ще опустоши всичко, което ветровете са пощадили (а то няма да е много).

Размерът на щетите очевидно ще е по-голям колкото по-близо до екватора сте, но в следващите дни и това, че сте на полюсите, няма да ви спаси. Поради въртенето си около своята ос, Земята е изпъкнала в средата, а това е причината океаните да са с около 21 км по-близо до центъра на Земята, отколкото екватора. Когато Земята спре, океаните ще мигрират към полюсите – където гравитацията е най-силна – което съответно ще предизвика опустошителни земетресения и в крайна сметка ще бъдат създадени един огромен мегаконтинент около екватора и два отделни океана от двете му страни.

Земята, ако спре да се върти
Карта на Земята след разделянето на океаните и образуването на суперконтинента

Според Витолд Фрачек от картиращата и аналитична компания „Есри“ северният океан ще потопи по-голямата част от Европа и Русия. Съдбата на Гренландия и цяла Канада също е подобна, както и на Чикаго, Сиатъл и Бостън. Ню Йорк ще бъде близо до океана, но в друга посока. В Южното полукълбо океанът ще покрие огромна площ от Аржентина, Чили и Нова Зеландия, както и цялата Антарктида.

Затова, ако вашият суперзлодейски план е да забавите въртенето на Земята, най-безопасното място ще бъде на добре оборудвана плаваща мобилна база на Северния полюс. Мястото определено ще има някои предимства. На Земята ще има „ден“ всяка година, така че ако обикаляте около нея, ще е възможно да симулирате смяната на деня с нощта. Но нещата няма да бъдат толкова розови в дългосрочен план. Една невъртяща се Земя ще бъде лишена от магнитното си поле, тъй като течното ядро също ще замръзне. Без магнитно поле само няколко живи същества ще успеят да преживеят подобни катастрофални промени и всичко в крайна сметка ще бъде погълнато от радиацията. Вероятно ще оцелеят само хлебарките и някое отровно човешко същество, което дори космическото лъчение не е в състояние да унищожи.

Всъщност Земята вече забавя въртенето си. През изминалия век средната дължина на деня се е увеличила с 1.7 милисекунди. Тази дългосрочна тенденция е причинена от взаимодействието между Земята и Луната, но дължината на деня зависи и от други сили. С тази скорост на Земята ще й отнеме около 18.5 милиарда години денят да стане дълъг колкото една земна година.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиНормативни актове