Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Какво става с мозъка, когато се оплаквате

Какво става с мозъка, когато се оплаквате

Какво става с мозъка, когато се оплаквате - изображение
НАУЧЕН ФАКТ: Колкото повече се оплакваме, толкова повече насочваме мозъка си да се фокусира върху негативните неща от живота. За щастие, това е нещо обратимо. Ако искате да промените начина си на мислене, то може да го направите без особено големи усилия. Най-трудната стъпка е наистина да го пожелаете.

Всички познаваме поне един човек, който винаги намира нещо, за което да мрънка, а може и самите вие да сте този човек. Но какъв точно е ефектът на оплакването върху мозъка и какво може да направите, за да промените начина си на мислене?

Първата стъпка винаги е да осъзнаем проблема.

Каква е първата ви мисъл, когато се събудите? Гледате ли вече на деня с отегчение?
Дразните ли се, когато видите, че навън е прекалено облачно? А когато е твърде слънчево?

Започнете ли да се събуждате всеки ден с подобни мисли, то негативизма може да стане активна част от живота ви. С малко усилия може да премахнете този си навик и да започнете да гледате на света малко по-позитивно.

НЕВРОПЛАСТИЧНОСТ

Благодарение на ускореното развитие на науката и технологиите през последните няколко десетилетия, днес можем да видим ясно, че мозъкът има способността на се "препрограмира". Всичко зависи от личния избор на човек да го направи обаче.

Невропластичност се нарича способността на мозъка да се променя и да образува нови невронни пътища и синапси. Именно това позволява да се отхвърлят стари навици и да се започнат други, да се формират нови умения и по този начин човек да се развива. Благодарение на невропластичността хората имат възможност да:

  • развиват интелекта си
  • научават нови, преобръщащи живота умения
  • да се възстановяват от някои видове мозъчни увреждания
  • да усъвършенстват емоционалната си интелигентност
  • да отхвърлят вредни навици и поведение

ЗА ДОБРО ИЛИ ЗА ЛОШО

Важно е да знаете, че за всяко нещо монетата има две страни. Вие сами насочвате мозъка си да гледа само към една от двете.

Според д-р Алекс Корб, автор на множество научни трудове и книги, "в състояние на депресия, няма нищо по-фундаментално зловредно от мозъка. Просто специфичната настройка на невронните вериги създава тенденция към депресия. Това е свързано с начина, по който мозъкът се справя със стреса, планирането, навиците, вземането на решения и дузина други неща – и динамичното взаимодействие на всички тези вериги. И щом моделът започне да се формира, той причинява десетки малки промени в мозъка които създават регресираща спирала."

КАК ОПЛАКВАНЕТО АФЕКТИРА МОЗЪКА

Всеки път, когато попаднем в негативна обстановка, независимо дали ние си я причиняваме, или хората, които ни заобикалят, ситуацията веднага променя мисловните процеси. Пренасочените мисли водят и до променени вярвания, а това неизбежно преустановява цялостното поведението.

Всъщност човешкият мозък има интересната функция да се пристрастява към негативизма, което значи, че колкото повече се оплаквате, толкова по-черногледи ще ставате. Тези отрицателни мисли са способни да заглушат всичко положително, което се случва в живота ви.

КАК ДА ПРОМЕНИМ МОЗЪКА

Не си мислете, че другата крайност би била по-добрият вариант. Наивно положителното мислене също има своите отрицателни черти. Но и с негативизма трябва да се справите, за да намерите някак баланса между двете.

Една проста и ефективна техника може да осъществите чрез т.нар. "гривна за оплаквания", за която Опра говори преди няколко години в своето предаване. Вземете си някоя семпла гривна. Всеки път, когато усетите, че мислено се оплаквате или го изречете на глас, откачете гривната и я сложете на другата ръка.

За да се подсигурите, че ще го правите редовно, споделете новото си предизвикателство с приятели и близки, с които прекарвате най-много време през деня. Нека те да ви подсещат, когато забравяте. А някой дори може да реши да се включи в промяната.

Целта е не просто да сменяте гривната постоянно, а да се опитате да прекарате възможно най-дълго време, без да я местите.

Друг доказан метод е медитацията. Доказано е, че хората, които медитират всеки ден са значително по-позитивни. Те също така са много по-осъзнати, целеустремени в живота, социално отзивчиви и имат намален риск от редица заболявания.

Дори да не сте го правили досега, не се плашете. Няма нищо трудно и непосилно. Ако все пак се решите да започнете да практукувате медитация, може да го направите с това РЪКОВОДСТВО ПО МЕДИТАЦИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ В 10 СТЪПКИ

Редактор: Милена Минчева

Източник: collective-evolution.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияХранене при...НовиниФизиологияПатологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт