Начало Лайфстайл Интимно Езикът на тялото Какво е идеалното тяло за една балерина

Какво е идеалното тяло за една балерина

Какво е идеалното тяло за една балерина - изображение

Въпреки че всеки може да се научи да танцува балет и балетистите варират спрямо формата, размера и типа тяло, съществуват няколко характеристики на телосложението, които улесняват прехода от аматьор в успешен професионалист.

Балерина

Не забравяйте, че може да отнеме години за една балерина или балетист да развие специфична гъвкавост, форма и сила на костната структура и мускулите, които са необходими, за да се справи с физическото натоварване. Само малка част от танцьорите успяват да покрият тези строги изисквания, за да се превърнат в професионални балетисти.

Балетни обувки

Основните характеристики за идеално тяло на балерина според традиционните разбирания са следните:

• Издължени и елегантни крайници

• Гъвкав гръбнак

• Извити стъпала

• Прави крака

• Пропорционално тяло, за да може да се разпределя равномерно тежестта от физическото натоварване

• Добра еластичност на задните бедрени мускули

• Повишен мускулен тонус

• Стройна и деликатна фигура (за да може балетистите да вдигат балерината по-лесно)

• Нисък ръст, за да не изглеждат по-високи от балетистите, когато се изправят на палци

• Добре оформена, сравнително малка глава

Дори и да не притежавате традиционното тяло, за да станете професионален танцьор, балетът пак може да представлява изключително удовлетворяващо преживяване.

В днешно време има множество балетни компании, които не се фокусират върху идеалното женско или мъжко тяло, а се интересуват най-вече от възможностите и таланта. Дори и да не отговаряте на всички основни характеристики, те не са единствения начин да успеете в бранша.

Идеалното мъжко тяло

Според традиционните разбирания мъжете балетисти трябва да са физически силни, за да могат да повдигат балерините безпроблемно, без да си причиняват травми.

Балетисти

Препоръчително е мъжете танцьори да изглеждат стройни, а не прекалено мускулести. Телосложение подобно на щангист ще намали гъвкавостта на тялото, от която се нуждае балетистът, за да изпълнява грациозно движенията.

Балерина и балетист

Както при балерините всеки мъж може да се научи да танцува балет, като все повече компании се интересуват от уменията и таланта на индивида, отколкото от формата на тялото. Приетата норма за идеалното тяло продължава да се разтяга, включвайки многоженство вариации във видовете телосложение, ръст и размери.

Кратка история на идеалното тяло в балета

Една от първите танцьорки, която въвежда стандарта за идеално тяло в балета, е Мари Камарджо през 18-ти век. Тя е много популярна за времето си и доста ниска. Тъй като тогава е обичайно балетните компании да наемат балетисти, които са сравнително дребни на ръст, това довежда до избирането на все по-ниски танцьори през следващите десетилетия.

Промени през годините

Така нареченото идеално тяло се е променило през годините и продължава да се развива. Сега танцьорите изглеждат много по-атлетични в сравнение с тези преди 70 години. Истината е, че все повече хора оценяват и приемат балетисти с най-различни телосложения.

Балерини

Известни балерини с нетрадиционни тела:

• Мисти Коупланд е една от най-успешните балерини в САЩ, но когато започва кариерата си, тялото й е определено като неподходящо за професионален танцьор в балета. Също така тя започва да танцува едва на 13 години, но това не й пречи да се превърне в примабалерина.

• Една от първите балерини през 19-ти век е Мари Таглиони, за която се е смятало, че тялото й не е пропорционално.

• Ана Павлова, една от най-известните и важни фигури в историята на балета, има слаби глезени, които превръщат танцуването на палци изключително трудно. Тя успява да създаде специални обувки, които да й помагат да танцува по-лесно. След време тези иновативни обувки се превръщат в балетните обувки, които се използват и до днес.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноФизиологияРецептиНовиниКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители