Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години

В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години

В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години  - изображение

Всяка година малка група от млади балерини упражняват пируетите си и се подготвят за тежките предстоящи изпити в Кралската танцувална академия в Лондон. Повечето от тях са тийнейджъри, но в последните месеци към тях се присъединява 80-годишната Барбара Питърс. В продължение на 55 минути Питърс изпълнява пред комисия, класически и съвременни танци, за да си вземе финалния изпит по балет.

В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години

В навечерието на рождения си ден Барбара получава изненадващо писмо: "Пишеше, че съм преминала седемте изпита и вече съм най-старата балерина в света. Толкова се развълнувах. Това беше най-страхотният подарък, който съм получавала", признава тя.

"Мога да правя наведнъж само два пируета, все още се справям с колелото. От 10 години не съм пробвала шпагат. Истината е, че балетът те поддържа във форма", разкрива дамата. Целият си живот тя посвещава на балетното изкуство. 

Преди 58 години е първият изпит, който настоящата балерина взема успешно. Започва да танцува на 2 години.

В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години
На 9 години Барбара преминава успешно първия си изпит.

През 1957 година приемат Барбара в Кралската танцувална академия. За младото момиче това е истинско постижение, тъй като произхожда от скромно семейство – баща й е кондуктор, а майка й - прислужница.

В ритъма на танца: Барбара Питърс - балерината на 80 години

Макар че е приета в престижната институция, Питърс не успява да получи стипендия. Високите такси принуждават момичето да работи като кондуктор, за да плаща обучението си. През този труден период късметът не я спохожда. Тя чупи ръката си и така и не успява да вземе последния изпит.

Завършва през 1959 г. и открива танцова школа в Хъдърсфийлд, Англия, в която продължава да преподава на хиляди деца и до днес. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: thetimes.co.uk

Снимки: dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпорт и туризъмСпорт