Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Каква е разликата между ранобудните чучулиги и нощните сови?

Каква е разликата между ранобудните чучулиги и нощните сови?

Каква е разликата между ранобудните чучулиги и нощните сови? - изображение

Ако някога сте живели в апартамент, най-вероятно знаете усещането. 11:30 през нощта е, а човекът, който живее над вас, е решил, че това е най-доброто време за слушане на Iron Maiden. Или може би вие сте този с музиката, и ви е писнало от надменния пич от долния етаж, който мели кафе в 5 сутринта, когато всички достойни металяги спят блажено. Оказва се, че има много добра причина тези два типа хора да чувстват неприязън един към друг, всичко опира до часовниците, вградени в гените им.

Почувствайте циркадния ритъм

В света на изследванията върху съня хората се делят на "нощни сови" (хора, които си лягат след 23 часа и се събуждат след 8 часа сутринта) и "чучулиги" (митологичните същества, които стават преди 8, дори през почивните дни). Има много проучвания за това как двете различни схеми на сън се отнасят до различен тип мозъчна структура, но не и за това, което ги прави различни на първо място. Но според едно изследване, публикувано през 2016 г., разликата в циркадните ритми може да е закодирана във вашите гени.

Изследването върху генома (известно също като GWAS) използва ДНК на близо 90 000 души. Изследователите откриват 15 генетични модела, които обикновено се свързват с "ранните чучулиги". Някои от тези модели са близки до моделите, които знаем при определянето на циркадианните ритми, а други се намират близо до гените, отговорни за очите и засичането на светлината. Доказателствата са съвсем ясни: ако имате склонност да се събуждате рано, това вероятно се дължи на факта, че вашите гени ви диктуват така.

Люшкащо се махало

Важно е да запомните обаче, че циркадианният ритъм на индивида рядко остава статичен през целия му живот. Освен вашите гени, има много неща, които определят точно кога ще бъдете сънливи и от колко почивка имате нужда. Много общо казано, мъжете са по-склонни да будуват, а жените да са ранобудни, но възрастта също играе важна роля във вашия ритъм. Децата в училищна възраст обикновено са ранобудни чучулиги, а тийнейджърите са сови. Много възрастни преминават обратно в чучулиги с възрастта, но други имат проблем с ранното събуждане през целия си живот. Всъщност, може да има еволюционна причина за това леглото да ви притегля по-рано, когато сте на възраст.

Все още се умува по въпроса дали е по-добре да бъдете ранобудни или да спите до късно ( твърди се, че нощните сови са по-умни, но по-депресирани, а чучулигите са по-щастливи, но не непременно по-здрави), по всяка вероятност ще преминете през двете крайности в един момент от живота си.

Източник: curiosity.com

Снимка: ffmag.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлФизиологияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСнимкиСпортНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника