Интересни факти за кафето, които може би не знаете
Събуждате се сутрин и първата мисъл, която ви минава през главата, е за чаша топло и ароматно кафе. Ще ви запознаем с няколко любопитни факта за кафето, които може би не знаете и ще ви е интересно да научите:
- Кафето е най-популярната напитка в света.
- Счита се, че кафето е използвано за първи път през 9 век в Етиопия. Пастирите по онова време забелязали, че козите им се държат странно и са пълни с енергия, след като ядат кафени зърна от растението.
- Арабите са първите, който са смели кафените зърна и са ги сварили, за да направят напитка по начина, по който я познаваме днес.
- Думата "кафе" също идва от арабите. Те са използвали термина "qahhvat al-bun", което означавало "смялно кафе". През вековете е останала само думата "qahva". Турците променят термина като "kahve", а по-късно това се случва и при холандците – "koffie". Следващата стъпка е познатата ни английска дума "coffee".
- Ислямът спомогнал за популяризирането на кафето. Религията забранила алкохола, но пък кафето било прието като алтернативна напитка.
- Около 3/4 от кафето в света е Арабика.
- Трите най-големи страни производителки на кафе са Бразилия, Виетнам и Колумбия.
- На Бразилия се пада почти 1/3 от производството на кафе в света.
- Средно на ден човек пие по 3,41 чаши кафе.
- Кафето е втората по големина земеделска култура в света след памука.
- Кафето е вторият най-продаван продукт в света след петрола.
- След памука и тютюна кафето е най-пръсканата култура. Едва 1/6 от световния добив на кафе е органичен. Три четвърти от производителите на кафе в света пръскат растението с някои от най-опасните химикали, въпреки че част от тях са забранени, тъй като са токсични.
- Кафето всъщност е плод и зърната му са семената на ярки червени плодове, които растат по дървета.
- Един килограм кафе се състои от 4000 ръчно подбрани зърна. Сто кафеени зърна се равняват на една чаша кафе. От едно кафеено дърво се добива един килограм печено кафе.
- Ако пиете по две чаши кафе на ден, ще изконсумирате 34 литра за година, приготвени от кафените зърна на 18 дървета.
- Кафеените дървета могат да стигнат височина до 9-10 метра, но са култивирани да бъдат до 3 метра за по-лесно бране на плода.
- Кафето се съхранява в херметически затворен контейнер на хладно сухо и тъмно място. Четири са факторите, които се отразяват неблагоприятно на вкуса му – въздух, влага, топлина и светлина.
- Консумацията на кафе в разумни количества намалява вероятността от появата на Алцхаймер с около 60-65%.
- При хората, които редовно пият кафе, много по-рядко се проявяват симптоми на астма.
- Няколко минути след поставянето на кафето да се пече, зърното изпуква веднъж – тогава удвоява размера си. След още няколко минути изпуква повторно – това показва, че то вече е готово.
- Изследвания доказват, че добавянето на мляко в кафето отслабва ефекта на кофеина.
- Кафето е първата лиофилизирана храна (дехидратирана храна чрез дълбоко замразяване под високо налягане).
- Най-скъпото кафе в света е "Копи Лувак" и се произвежда в Индонения. Един килограм струва над 1200 евро. Високата му цена идва от начина му на добиване: кафените зърна са любима храна на Азиатската палмова цивета, която се храни с тях и след това ги изхожда цели. Смята се, че тези зърна са обогатени с допълнителни ензими и напитката от тях е много по-качествена.
- Според проучване само през 2013 година са създадени толкова много чашки за кафе, че ако се подредят в редица, тя ще може да обиколи Екватора 10 пъти. Това са доста пластмасови чаши!
- Първата уебкамера в света е създадена заради кафе. Група учени от университета в Кеймбридж поставят камера в офиса си, където се намира кафето. Камерата предава на живо онлайн. По този начин те искат да си спестят разочарованието, което биха изпитали, ако отидат до мястото и видят, че няма кафе. Дали това е добро приложение на уебкамерата – преценете вие.
- От всички съществуващи професии, учените и лаборантите са най-големите консуматори на кафе.
- Гранулираното кафе или разтворимото кафе е представено пред лицето на света за първи път от Джордж Вашингтон през 1910 г. Но не президентът на САЩ, а бизнесмен със същото име.
- Слюнката отмива половината от аромата на кафето.
- Ако желаете да извлечете най-доброто от неговото действие, то трябва да пиете кафето си между 9:30-11:30 сутринта.
- Можете да намалите риска да развиете алкохолизъм с 43%, ако пиете две чаши кафе всеки ден.
- Кофеинът от кафето не само преминава в кръвта ни, но се открива и в спермата.
- Еспресо (e – spres – oh) не е някакъв определен сорт кафе, а само начин за приготвяне на кафе
- Кафе Американо – терминът „американо“ идва от американските специални части, участвали във Втората световна война. Те поръчвали кафето с чаша вода за да „убият“ силния вкус.
- Ако при готвене в затворено помещение във въздуха остане неприятна миризма и не можете бързо да проветрите, то пригорете малко кафе в чист тиган, така аромата на кафе ще неутрализира миризмата на готвено.
- За да се възвърне неутрално обоняние при тестване на множество парфюми се подушват печени зърна от кафе.
- В Италия във всеки бар при дегустация на кафе се предлага и малка чашка с вода, която се пие преди кафето, за да може да се изплакне устата и да се усети аромата и вкуса на приготвено кафе.
- Приемът на една чаша кафе след обедно хранене помага при хиперглицемия, спомага за правилното абсобиране на захарта в кръвта и е мощен антиоксидант.
- Как "работи" кафето? В нашия мозък се произвежда вещество, наречено аденозин, което има връзка с някои рецептори. Когато аденозинът влезе във взаимодействие с тях, вие чувствате сънливост. Тук е ролята и на кофеина - той се прикрепва към рецепторите и така затваря пътя на аденозина към тях. Хипофизната жлеза разпознава това като спешен случай и сигнализира надбъбречната жлеза. Тя от своя страна съдейства за намаляването на адреналина, което способства за отделянето на допамин. Резултатът е удоволствието, което изпитвате, когато отпиете от чашата с кафе!
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОРДИЦЕПС КАФЕ 3 В 1 сашета * 20 DXN
ФИТНЕС КАФЕ АНТИОКСИДАНТ мляно 250 гр.
МАТИСЪН КЕТО ЛАТЕ С МСТ И КАФЕ 200 г MT4133
ФЪНКИ ЛАБ САПУН КАПУЧИНО 110 г
СЛАДКА ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
СУОНСЪН ВЕГАН ИЗГРАЖДАЩ КОЛАГЕН капсули * 60 SW1840
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир
- Кафе по време на бременност – безопасно или противопоказно
- Как да си захванем кафеено дръвче от 1 зрънце кафе?
- Кафе-арабско
- Умерено количество кафе през бременността не води до хиперактивност при децата
- Кафе с чесън, мед и лимон
- Здравословните ползи от кафето
- Кърмене и кафе - влияе ли кофеинът на бебето
- Kopi Luwak: най-скъпото кафе в света!
- Млечен коктейл с кафе, мед и сладолед
Коментари към Интересни факти за кафето, които може би не знаете