Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо хората с аутизъм често са добри по математика

Защо хората с аутизъм често са добри по математика

Защо хората с аутизъм често са добри по математика - изображение

Въпреки множеството предизвикателства, пред които са изправени хората с разстройство на аутистичния спектър, техните мозъчни различия може би улесняват изпълнението на някои задачи. Ново изследване, проведено от италиански психолог, предполага връзка между систематичното мислене и математическите способности, което помага да се обясни защо хората с аутизъм са по-добри с числата.

По-общо казано, нашият мозък има различни подходи при намиране на решение на дадена дилема. Ние идентифицираме връзките между категориите и предсказваме вероятния изход или използваме разнообразни социални фунции за да стигнем до заключение.

Систематичните и емпатични модели на мислене имат своите плюсове и минуси, а ние рядко ги прилагаме независимо. Тези ментални процеси често са комбинирани ежедневието ни. Но хората имат и определени предпочитания, получени в резултат на научени реакции и специфични неврологични пътища в мозъка им. Това предполага, че някои от нас са по-добри при решаването на определен тип проблем в сравнение с останалите.

Училищна дъска

Някои аспекти от математиката изискват по-систематичен начин на мислене. И докато е лесно да се съгласим prima facie, че хората, склонни към по-систематично мислене имат по-големи математически заложби, изследванията в тази насока не доказват подобна зависимост.

Според Паола Бресан, преподавателка по психология в университета в Падуа, наличието (или отсъствието) на подобна корелация "е директно тествано два пъти и резултатите и в двата случая са разочароващи."

Въпреки това тя предприема изследване върху 200 студенти, в което те докладват за математическите си умения, проучени са способностите им за систематизиране на информацията и за решане на проблеми чрез използване на аритметика. Според резултатите, студентите, които изучават математически дисциплини – като инженерство и физика – тенденциозно прилагат систематичен модел на мислене повече отколкото емпатичен. (Разбира се, учебните планове, които бакалавърските програми предлагат са различни в различните университети и тази зависимост едва ли трябва да бъде строго приписвана). 

Бресан установява, че подобно на предишни проучвания, жените показват по-ниски резултати по математика. Мъжете също така са по-склонни да разсъждават систематично. Обяснение за математическите способности на хората с аутизъм, базирано на тези резултати определено е скок, но според Бресан е съвсем разумен такъв.

Минали проучвания подкрепят тезата, че аутистичносто разстройство увеличава шансовете за по-силни математически способности. Познати са и теории, според които аутистите тенденциозно хиперсистематизират, поради което са резистентни към промяната и се фокусират върху определени поведенчески модели. Това не означава, че децата, диагностицирани с аутизъм, изпитват трудност да бъдат съпричастни с другите. Но "тези открития потвърждават идеята, че можем да помогнем децата да научат дори математика, ако насърчаваме желанието им да систематизират чрез различни игри и дейности." 

Редактор: Наталия Тотева

Източник: sciencealert.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...ПсихологияНовиниАлт. медицинаИсторияВидеоСоциални грижиСпортОрганизацииИнтервюта