Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Защо хората в различните страни носят сватбения си пръстен на различна ръка?

Защо хората в различните страни носят сватбения си пръстен на различна ръка?

Защо хората в различните страни носят сватбения си пръстен на различна ръка? - изображение

Рядко се замисляме за традициите и тяхната същност – ние ги приемаме за даденост, въпреки че те всъщност носят в себе си огромно културно и историческо значение.

Днес ще ви разкрием защо в някои държави двойките носят сватбените си халки на лявата ръка, а в други – на дясната. На пръв поглед една незначителна разлика, но дали е така в действителност?

Първо трябва да отговорим на въпроса защо халката се носи на безименния пръстен.

Древните римляни и египтяни вярвали, че в безименния пръст има нерв или вена, която го свързва директно със сърцето. Римляните дори имат специално наименование за тази вена – "вената на любовта" (vena amoris). Ако човек носи пръстен на безименния си пръст, това означава, че сърцето му вече принадлежи на някой друг.

Пръстен на дясната ръка: история, държави и обичаи

Сватбени пръстени

Древните римляни са първите хора в света, които започнали да носят сватбената халка на дясната си ръка. Те вярвали, че лявата ръка носи лош късмет и е "неблагонадеждна".

Години наред в Индия традицията повелявала сватбените пръстени да се носят само на дясната ръка, защото лявата се смятала за "нечиста". Днес двойките могат да носят халките си на която ръка пожелаят.

В Германия и Холандия двойките носят златните годежни пръстени на лявата ръка, а сватбените халки – на дясната. Това символизира промяната в социалния статус на влюбените.

Според еврейската традиция годеникът поставя пръстена на показалеца на дясната ръка на своята любима. След сватбата обикновено жената започва да носи пръстена на безименния пръстен на същата ръка.

Ето и някои от страните, в които пръстенът се носи на дясната ръка: Норвегия, Дания, Австрия, Португалия, Русия, Испания, Белгия, Грузия, Сърбия, Украйна, Гърция, Латвия, Унгария, Колумбия, Куба, Перу, Венецуела и разбира се в България.

Пръстен на лявата страна: история, държави и обичаи

Сватбени пръстени

Носенето на сватбената халка на лявата ръка е сравнително отскорошна традиция, която се заражда едва в началото на XVIII век. Преди това дори в англоговорящите страни пръстените се носели на дясната ръка.

Според една статия от 1869 г. в някои страни по света традицията пръстенът да се носи да дясната (водещата) ръка се променила към лявата като знак на уважението на жената към нейния съпруг (по това време мъжете не носели сватбени пръстени).

В Ливан, Турция, Сирия и Бразилия преди сватбата сватбеният пръстен се носи на дясната ръка, а след церемонията – на лявата.

Страни, в които сватбените халки се носят на лявата ръка: Австралия, Канада, Ботсуана, Египет, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Африка, Великобритания, САЩ, Франция, Италия, Швеция, Финландия, Чехия, Швейцария, Румъния, Словения, Хърватска и в повечето азиатски държави.

Малко интересни факти

Сватбени прсъетни

В Шри Ланка младоженецът носи сватбения си пръстен на дясната си ръка, а булката – на лявата.

Сватбените пръстени не присъстват в традициите на повечето мюсюлмански държави (размяната на пръстени отсъства от религиозната брачна церемония). Но има мюсюлмански страни, в които пръстенът се носи на левия безименен пръст – Иран, и такива на десния – Йордания.

В държавите, в които пръстените се носят на лявата страна, след смъртта на единия от партньорите, другият обикновено мести халката на безименния пръст на дясната ръка. Този жест символизира неразрушимата връзка с починалия любим.

Преди Втората световна война мъжете не носели брачни халки или пръстени. Войниците, които се биели на фронта, далеч от домовете си, започнали да ги носят като символ на любовта и спомен за възлюбените им съпруги, които ги чакат да се завърнат.

Традициите днес

Ако не се интересувате от традициите и религиозните канони, изборът на коя ръка или дори пръст да носите брачната си халка е лично ваш. Въпреки традицията сватбените халки да са от злато, днес някои двойки предпочитат такива от сребро или пък изобщо не искат да носят пръстени. В други случаи левичарите предпочитат да носят пръстените на дясната си ръка, просто защото не искат да го драскат и деформират.

Сватбените халки преди всичко са символ на вечната любов между двамата влюбени – кръгът символизира безкрайността. Но не съществува закон, който да налага носенето им – зависи изцяло от вас.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиРецептиЛюбопитноСпорт