Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Защо прибирането след екскурзия изглежда по-кратко от заминаването

Защо прибирането след екскурзия изглежда по-кратко от заминаването

Защо прибирането след екскурзия изглежда по-кратко от заминаването - изображение

Независимо дали пътувате с кола, със самолет, или се връщате от излет с колело, вероятно сте изпитвали едно и също чувство по време на прибирането към дома. То винаги изглежда така, сякаш е по-кратко от момента на заминаване, макар и астрономическото време да е абсолютно еднакво.

Какво обаче предизвиква това чувство? Няколко изследвания са се вглеждали във феномена, наречен постваканционен ефект. Обясненията за него обаче не са толкова очевидни, колкото си мислите.

Може би ви се струва странно еднакви периоди от време да се усещат по различен начин, но всъщност човешката перцепция за време е изключително гъвкава. Емоции като страх, вълнение и благоговение могат да ви накарат да чувствате, че времето минава по-бавно, докато повтарящите се ежедневни дейности, които са ви познати, са способни да ви накарат да мислите, че времето лети.

Постваканционният ефект на пътуването е поредният пример за това как човешкото възприятие изкривява реалността. Изследователите все още нямат единно мнение относно конкретната причина за явлението, но съществуват няколко популярни хипотези, които вероятно ще ви се сторят интересни.

Пътят при завръщане е вече познат

Едно от основните предположения е, че когато се прибирате, вече сте минали по този път и го познавате по-добре. Проучване, публикувано през 2015 г. потвърждава това.

Учени от университета в Киото са провели изследване, в което участниците са гледали клипове на хора, които вървят по два или три еднакви по дължина маршрута – първият от точка А до точка Б, вторият е бил обратния път от точка Б до точка А, а третият е бил съвсем различен – от точка В до точка Г. Само тези, които са наблюдавали първия и втория маршрут, показващ една и съща отсечка, са отбелязали, че пътят от точка Б обратно към точка А е по-кратък.

Надценявате продължителността на пътуването

Проучване от 2011, публикувано в Psychonomic Bulletin & Review, противоречи изцяло на предходната хипотеза. Това изследване е по-обширно. В него участниците са поставени в реалистични сценарии, разделени по няколко групи – хора пътуващи с автобус, разхождащи се с велосипед, и такива, позиционирани в лаборатория, за да наблюдават видеоклипове на пътуващи. Във всяка една от групите хората казват, че пътуването обратно се чувства по-кратко, дори когато маршрутът е коренно променен и удължен.

Инициаторите на това проучване смятат, че чувството за краткотрайност по време на прибиране се дължи на факта, че при тръгване хората винаги надценяват времето за пътуване и тръгват по-рано. Останали разочаровани от времето, в което изчакват, те остават значително по-удовлетворени от пътуването си обратно, защото го сравняват със заминаването.

Нетърпението да пристигнете кара пътуването да изглежда по-дълго

Изследователи, споделили своя труд в Journal of Experimental Psychology през 2016 г., имат съвсем друга хипотеза. Според тях заминаването за ваканция изглежда по-дълго, тъй като пътуващия го очаква с нетърпение и усеща всяка минута до пристигането на дестинацията.

Тяхното проучване се изявява в следната практическа ситуация: Студенти, които били заведени в специална стая, за да решат пъзел, са разделени на две групи – на едната е казано какво ще правят в стаята, а на другата са казали, че дейността ще бъде изненадана. След решаването на пъзела, младите хора са върнато на мястото, от което са тръгнали. Втората група, която е чакала с нетърпение да разбере изненадата, споделя, че пътят на връщане от стаята се е чувствал като по-кратък.

Макар и да са кардинално различни, всички хипотези доказват едно – времето изглежда, че се движи по-бавно, когато мозъкът работи по-усърдно.

Когато виждате нови забележителности и ги запомняте, чудейки се каква ще бъде новата дестинация, мозъкът ви извършва повече работа, отколкото когато виждате същите монументи или просто се занимавате с ежедневните си дейности.

И независимо, че липсва конкретна научна дефиниция, обясняваща защо завръщането към дома винаги изглежда по-кратко, остава фактът, че мозъкът ви си играе с перцепцията ви за време. В крайна сметка може и просто да сте щастливи от факта, че се прибирате.

Редактор: Милена Минчева

Източник: curiosity.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиСпортПсихологияЛюбопитноИсторияАлт. медицина