Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Защо не трябва да публикувате снимки на децата си в социалните мрежи

Защо не трябва да публикувате снимки на децата си в социалните мрежи

Защо не трябва да публикувате снимки на децата си в социалните мрежи - изображение

Проучванията показват, че средностатистическата майка или баща публикуват почти 300 снимки на детето си всяка година. Броят се увеличава с всяка година и е напълно възможно до момента, в който днешните деца започват училище, те да имат около 1500 фотографии в мрежата.

Документирането и публикуването на всеки ценен момент от живота на децата е тенденция, следвана от хиляди родители по цял свят, но тя не е толкова безобидна, колкото изглежда.

Ето какво трябва да знаете по въпроса.

Разкриването на местоположението на детето не е добра идея

Дори и да не назовете мястото, където е била създадена снимката по предназначение, има редица идентифициращи функции, които могат да се появят на снимките на детето ви. Тези характеристики включват имена и номера на къщи или имена на магазини на заден план, играчки, които вашето дете държи, имена и външен вид на домашни любимци и много други неща. Когато гледат снимките на детето ви, престъпниците могат да идентифицират местата, които то посещава най-често, и дори да го разпознаят в двора на училището, само според предметите, които носи.

Споделянето на лични данни увеличава риска от онлайн измами

Едно от най-лошите неща на снимките, които споделяте в социалните медии е, че те могат лесно да бъдат откраднати. Има много уебсайтове със смущаващо съдържание, които незаконно използват фотографиите на деца, които някога са били публикувани в профилите на родителите им. Освен това има нечестни потребители на социални медии, които крадат детски снимки и ги публикуват като снимки на собствените си деца.

Компрометиращи снимки на деца от техните родители

Има родители, които дори и не подозират, че снимките и посланията, които публикуват днес, могат да компрометират децата им в бъдеще. Веднъж пораснало, детето ви може да пожелае да работи за голяма международна компания и няма да иска кариерата му да бъде изложена на риск от спорни детски снимки. Не забравяйте, че дори изтритите снимки могат да бъдат възстановени с помощта на определени алгоритми. 

Социалните медийни постове с вашето дете могат да станат причина за тормоз

След като споделите част от живота си в социалните медии, вие вече не контролирате начина, по който други хора реагират на публикации за вашите деца. В един миг, безобидната семейна шега може да се превърне в поредица от обидни коментари, който могат да се пренесат от интернет в реалния живот.

Има голям шанс децата ви да не са щастливи, че животът им е изложен на показ

И накрая, но не на последно място са етичните въпроси. Просто се запитайте как бихте се почувствали, ако майка ви или баща ви покажат албума с вашите детски снимки на непознат на улицата?

В Австрия се води съдебно дело от млада жена, която съди родителите си, за да ги принуди да премахнат снимките от детството й, които са качили във Facebook.

Жената многократно е молила родителите си да свалят снимките й от мрежата, но те отказват да го направят. "Те нямат никакъв срам и никакви ограничения. Те не се интересуват дали седя на тоалетната или лежа гола на легло, всеки момент беше сниман и оповестен публично", заключва дамата.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиНовиниСнимкиЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноИнтервютаСоциални грижиХранене при...РецептиАлт. медицинаСпортТестовеИсторияОбразованиеНормативни актовеЗаведенияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника