Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Живеем ли в персонални, изкуствено създадени балони чрез социалните мрежи

Живеем ли в персонални, изкуствено създадени балони чрез социалните мрежи

Живеем ли в персонални, изкуствено създадени балони чрез социалните мрежи - изображение

В тази статия не става въпрос за липсата на комуникация между хората, заради социалните мрежи, а за изгубването на същностното израстване на самите хора, потъвайки в таргета на "харесани" страници и "споделени" общности.

Балоните, които сами си изграждат на някои хора, са розови и светли, на други клонят в по-тъмната гама, та дори стигат до черно. А при трети – балони няма. Те не се изолират от действителността, макар и да ползват социални мрежи. Именно при правилната им употреба, те се сблъскват с действителността и виждат по много и от радостите, и от тъгите на живота.

А вие имате ли си балон? Разберете сега?

В днешният свят, в който информация бълва отвсякъде, модерните технологии не само ни я предоставят, но и ни дават възможност да избираме точно какво съдържание и в какво количество ще стигне до нас. Така в социалните мрежи „харесваме“ определени страници, групи и продукти, а от проследяването на тези наши отзиви, получаваме допълнително още информация или артикули със сходно съдържание.

По интересите попадаме също така и в определени таргетирани групи на дадени стоки. Така спонсорирани публикации в социалните мрежи достигат до конкретни хора, независимо дали те искат, или не. Например веднъж сте решили да си търсите обувки. От този момент насетне всеки ваш достъп до интернет ще ви залива с оферти и промоции на обувки. Дори вече да сте си купили и да нямате нужда, магията на маркетинга ще подтикне голяма част от хората във вашето положение да закупят още.

И ето как всъщност се получава една избирателна пропускливост на информация, регулирана изцяло от собствените ни търсения.

Ако един човек предпочита да прекарва свободното си време в четене на вицове и разглеждане на забавни картинки, а новинарските емисии не са в раздела му "харесани", то надали някоя новина за тежка катастрофа, за икономическа или политическа криза би достигнала до него. Този човек със сигурност няма да усети и частица от социалните напрежения, но пък трудно бихте го изненадали с шега, тъй като получава ежедневно увеселителна информация от десетки сайтове и страници.

Подобен начин на възприемане на света до голяма степен е повлиян от съвременните течения, прокламиращи позитивно мислене, граничещо с абсурдност. С идеята, че трябва хората да търсят само положителните новини и да избягват всякакви негативни чувства, се създава именно едно бягство от действителността и затваряне в ограничения розов балон на приятното съществуване.

Друг тип хора ограничават информацията си до сайтове, носещи повече негативни емоции при сблъсък с конкретното им съдържание. Те се вглъбяват силно в действителните проблематики на времето си, без да обръщат внимание и на позитивните новини понякога.

Това често води до състояние на тревожност в хората. Анализирайки нещата, с които се сблъскват, те често изпитват притеснение или нещастие от случващото се, забравяйки, че светът не е само черен.

Колкото по-ограничени са интересите на един човек и проявяването им в интернет, толкова по-стеснени и по-едноцветни са "балоните", в които се затварят.

Ако човек обаче има широкоспектърни хобита и теми, от които се вълнува, то толкова по-шарен, по-колоритен и по-обширен ще бъде балонът му.

Но погледнато обективно, тези балони само ни ограничават и то по наше собствено желание. Сами достигаме до едно ниво на информираност в конкретни аспекти, без да позволяваме да достигне нещо ново до нас, освен ако сами не решим да посегнем към него.

Сигурно изпускаме доста неща, докато се вглъбяваме само в наличните си интереси. А само ако започнем да търсим по нещо ново всеки ден – любопитен факт; малко известна певица, която така и не сме слушали; или дори наименованията на някои улици, зад които стои личност, чието дело е непознато за нас. Именно тези технологии, които специализират нещата, достигащи до нас, ни дават възможност и ние да достигнем до почти всякаква информация, но само ако ние решим да се осмелим в търсене.

Е, какво се оказа? Балоните си ги създаваме ние самите. А за да живеем в една реалистична действителност с всичките й нюанси, то е време да спукаме ограничението и да посегнем към разнообразна информация на всякаква тематика.

Така не само ще бъдем по-информирани личности, но ще бъдем и интересни за хората, с които комуникираме, защото ще разполагаме с много богата обща култура.

Но това не е всичко. Премахването на личните ограничения ще донесе още много в личен план:

  •  По-пълноценно общуване
  •  По-висок интелект
  •  По-реалистични възгледи за живота
  •  Баланс между песимистичните и оптимистичните крайност
  •  Разнообразни знания, умения и компетентности
  •  Повече връзки
  •  Повече възможности за работа

Е, какво чакате. Още ли не сте влезли в търсачката, за да откриете следващия си нов интерес?


Автор: Милена Минчева

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлАнкетиНовини