Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Защо котките правят това?! Някои странни поведения на котката обяснени - част 2

Защо котките правят това?! Някои странни поведения на котката обяснени - част 2

Защо котките правят това?! Някои странни поведения на котката обяснени - част 2 - изображение

Защо котките отварят устата си, след като помиришат нещо?

Забелязвали ли сте понякога, че котката ви подушва нещо, а след това прави странна физиономия с леко отворена уста, носът й се набръчква, а устните й се свиват? Може би си мислите, че това е отвращение или просто интензивна концентрация, но всъщност има много добро научно обяснение за това, което тя прави.

Малкият ви звяр, наред с други големи котки и няколко други животни, включително конете и змиите, има малък орган с формата на цигара в небцето си зад предните зъби, наречен орган на Джейкъбсън. А когато прави това смешно лице, тя използва онова, което е известно като реакцията на Флемен, за да привлече интересен за нея аромат - обикновено феромоните на друга котка - в органа на Джейкъбсън, с цел по-добро вдишване.

Котките най-често "правят физиономията" след подушването на миризма, която друга котка е впръскала. Смята се, че при реакцията на Флемен пухкавелките могат да идентифицират определена информация, като идентичността на котката, а ако тя е непозната - дали е мъжка или женска, и дали е кастрирана или не. Ако имате котарак, то чрез реакцията на Флемен той може да разбере дали женската е разгонена. Удивително, нали?

Ако забележите, че вашият домашен любимец прави това лице твърде често, то може да е знак, че друга от котките ви (ако имате повече от една) маркира с урината различни места из дома ви, без да го осъзнавате. Носовете на малките тигри са много по-чувствителни от нашите. Проверете мястото под UV светлина. Ако то свети в жълто или зелено, това значи, че там наистина има урина. Ензимен почистващ препарат ще премахне всякакви петна и ще обезсърчи бъдещата маркировка.

Защо котките дъвчат странни предмети, като пластмаса и картон?

Има медицински термин за котки, които дъвчат нехранителни продукти, и това е доста често срещано явление. Нарича се Пика. Пика при котки може да бъде причинено от много и различни фактори - анемията може да накара някои котки да ядат отпадъци, но често Пика е свързана с левкемия и FIV, а някои котки са генетично предразположени към нея. Но в много случаи косматковците дъвчат неживи предмети просто за да се забавляват.

Понякога Пика може да представлява опасност за вашата котка. Ако просто суче от одеялото или понякога ръфа картонена кутия, всичко е наред. Но когато любимеца ви се опитва да яде неядливи предмети, това може да доведе до някои сериозни последици, като отравяне или чревни блокажи - и двете могат да бъдат опасни или дори смъртоносни.

Ако котката ви има Пика, първо трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да изключите всякакви медицински причини за това. След това, очевидно, трябва да държите опасните предмети извън достъпа на котката си. Дайте на котето нещо безопасно за дъвчене. Например играчка с котешка трева в състава си?

Защо котешката трева ги кара да се държат толкова глупаво?

Ако имате котка, то вероятно вече сте й предлагали котешка трева. Приблизително половината от котешката популация реагира на нея с еуфоричен екстаз - търкаляйки се, въргаляйки се, търкайки страните си в нея. И така, какво е специалното в това растение?

Котешката трева е от семейството на ментата. Химикалът, който се съдържа в нея, наречен непеталактон, предизвиква това държание. Интересното е, че въпреки че някои котки обичат да я дъвчат, най-интензивното усещане идва от помирисването на растението. В сравнение с марихуаната или LSD, котешката трева не е вредна за котките - те не могат да предозират. Омайването трае само около 10 минути, преди да изчезне и след това трябва да изчакате около два часа, за да има някакъв ефект върху котката ви отново.

Ако тя е от щастливите 50%, които имат генетично предразположение да реагират на котешката трева по този начин, то имате късмет! На пазара има тонове очарователни котешки играчки, пълнени с нея, с които да се забавлява. А защо да не си я засадите?

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: ebay.co.uk

Снимка: purrfectcatbreeds.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноФизиологияНовиниАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияСнимкиИстория