Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Защо затворниците в Тексас четат Хитлер, но не и Шекспир

Защо затворниците в Тексас четат Хитлер, но не и Шекспир

 Защо затворниците в Тексас четат Хитлер, но не и Шекспир - изображение

Над 150 000 затворници са настанени в затворите в щата Тексас, САЩ. Освен строгите ограничения за пребиваване, се оказва, че съществува един доста странен и необичаен списък с позволени и забранени за четене книги и материали.

Например романът на Алис Уокър "Пурпурен цвят" (който печели Пулицър) е забранен заради кръвосмешение, но позволени се оказват произведения, в които се възхваляват принципите на Ку-клукс-клан. Абсолютно забранени са сонетите на Уилям Шекспир, защото в тях се съдържат голи снимки на деца.

Ку-клукс-клан е нелегална расистка организация, която възниква в южните щати на САЩ след премахването на робството и даването на права на афроамериканците. Организацията се бори за доминирането на белите хора над останалите раси, а нейните членове сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие.

Общият брой на разрешените заглавия е около 250 000. Едно от тях е автобиографичната книга "Моята борба" на Адолф Хитлер. Мотивите са, че "произведението не нарушава правилата". Но какви са те? И на какъв принцип едни книги са позволени за четене, а други не.

Логиката може да бъде малко объркваща. Някои книги са забранени от Тексаския департамент по правосъдието, тъй като властите се страхуват, че подвързията им може да се използва за пренасяне на контрабанда.

Съдържание, в което е описано как се правят наркотици, оръжия или взривни вещества също спада към графата "забранено". В списъка теми табу са още голотата, както и сексуалните фотографии. 

Атласите също са недопустими, защото могат да се използват за планиране на бягство.

През 2011 г. обаче в доклада Texas Civil Rights Project се заявява, че независимо от конкретните правила, много от решенията "за цензуриране в системата на затворите в щата са необичайни". Оказва се (според доклада) , че в "черния списък" има и произведения, в които се критикува самата система на затворите в региона.

източник: huffingtonpost.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияСпортНовиниЛюбопитно