Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо да работим по-малко

Защо да работим по-малко

Защо да работим по-малко - изображение

Когато се преместих от Вашингтон в Рим бях шокиран не толкова от античните руини и огромните катедрали, колкото от това, че хората не правят нищо.

Често засичах възрастни жени да стоят с часове по прозорците, наблюдавайки минаващите хора; разходките на семействата, които продължават с часове, защото се спират за дълги разговори с всеки познат; а обедите в офиса – те просто нямат такива. Бързият сандвич помежду другата работа, с който бях свикнал, е разгърнат до обилен обяд, често с последваща кратка дрямка.

От много векове насам италианците са известни със своята леност. В наши дни обаче, те съумяват да запазят баланса между усърдната работа и "изкуството да не правиш нищо".

Това, че в други държави се работи повече, автоматично ни води към мисълта, че там хората запълват времето си с по-продуктивен труд. Но пък постоянно да си зает, се оказва, че също не е ключът към пълноценно свършената работа.

Изследователи са наясно, че в края на 14-часов работен ден не просто намалява качеството на работа, но и нарушава креативността и компетенциите ни.

Много хора гледат на мозъка си не като на мускул, а като на компютър – машина, способна на непрестанна работа.

Скорошно изследване открива, че твърде дългият работен ден увеличава риска от сърдечни заболявания с 40%, т.е. почти колкото тютюнопушенето (50%). Хората, с многочасов работен ден са предразположени също така и към сърдечни удари и депресивни разстройства, за разлика от тези, който се трудят максимум 7 – 8 часа дневно.

Тенденцията за удължено работно време вече показва своите обезпокоителни последствия в Япония, където се срещат случаи на "кароши" (karoshi), или смърт от трудово претоварване.

Извор на продуктивност

Лесно е да се твърди, че ефикасността и продуктивността са част от обсесиите на новото време, затова и масово хората работят твърде много часове.

Едни от най-креативните и най-продуктивните хора обаче са осъзнали колко важно е да работиш малко. Те са изключително етични към работния си процес, разбира се, но не забравят, че трябва да почиват и да се забавляват. Дори погледнато на световно ниво, просто няма никаква корелация между работните часове на една нация с продуктивността на трудовия процес.

Мозъчнa издръжливост

Нормативният работен ден от 8 часа е установен масово в света, тъй като вече е доказано, че служителите се справят много по-пълноценно в работата си, отколкото ако работят повече.

По време на индустриалните революции е било нормално да се работи между 10 и 16 часа. "Ford" е била първата компания, експериментирала с 8-часовия работен ден. Работниците постигнали изключителен напредък и дори удвоили печалбата на фирмата.

Със сигурност 8-часовият работен ден е по-добрият вариант от 10-часовия, а колкото повече намалява времето, толкова по-добра и по-усърдна е работата на човек.

Почивки

Независимо дали ще станете от бюрото, за да се разходите, или ще изключите пощата с входящи имейли за малко, това би ви накарало да си починете, макар и част от власт да страда от липсата на контрол върху работата.

Почивката често се оказва много трудна за работохолиците, тъй като те имат нужда да правят нещо постоянно. Но за да работят по-добре, изглежда ще се наложи наистина да си отделят време, за да поемат въздух и да наберат сили за нови подвизи.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаХранене при...ЛеченияРецептиИстория