Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Защо бабите по майчина линия са толкова важни за развитието на детето

Защо бабите по майчина линия са толкова важни за развитието на детето

Защо бабите по майчина линия са толкова важни за развитието на детето - изображение

Ако вашите баби участват активно във възпитанието ви, вашите детски спомени най-вероятно са изпълнени с радост и усещане за безопасност и комфорт.

Замисляли ли сте се някога, че съществува разлика в начина, по който бабата по бащина линия влияе на внуците, в сравнение с бабата по майчина линия? Е, оказва се, че има такава.

Според учените има нещо специално, което получаваме от нашите баби по майчина линия освен любовта и обичта.

Какво споделяме с нашите баби и дядовци?

Гените са основни единици на наследственост, участък от молекулата на ДНК. Според генетиката бабите и дядовците прехвърлят средно 25% от своята ДНК на внуците си с точен процент, който зависи от обмена на ДНК.

Наследяваме нашите гени, както от бабите, така и от дядовците, разбира се, но според учените майката на майка ни оказва по-голямо влияние върху потомството.

Има нещо специално, което те ни дават

Тези баби имат по-близка връзка с внуците си, тъй като те раждат майка им, която на свой ред ражда детето. В много семейства възрастните имат повече отговорност за малките и прекарват повече време с тях.

Не само психологическата връзка прави така важна тяхната роля, но според някои теории чисто генетично бабите  по майчина линия "инвестират" повече гени във внуците.

Силна генетична връзка

Една от теориите твърди, че разликата в начина, по който бабите по бащина и майчина линия са свързани с внуците си, може да бъде обяснена с връзката с Х-хромозомите. Бабите по майчина линия предават 25% X – хромозоми и на внуците и внучките, докато бабите по бащина линия предават само 1 % от своите X-хромозоми на своите внучки, но не и на внуците си.

Друга теория предполага, че така наречената "бащинска несигурност" може да окаже силно влияние върху стимулирането на бабата и дядото да се грижат за внуците си.

Тази несигурност предполага, че членовете на семейството от мъжки пол не винаги могат да бъдат сигурни, че отглеждат собствените си деца, тъй като не самите те раждат. В дългосрочен план това може да намали ангажираността на роднинините, включително бабите, в поведението им към поколението. В същото време една жена винаги е сигурна, че е родила детето си, което прави връзката най-силната в семейството през поколенията.

Други теории

Според теория разработена от чилийския писател, есеист и драматург Алехандро Ходоровски нашите гени могат да "прескочат" поколение и да се прехвърлят директно от нашите баби и дядовци, което може да се докаже от факта, че някои хора приличат на своите баби и дядовци повече от техните майки и бащи. Ходоровски смята, че освен биологичния материал, майките предават емоционално наследство на дъщерите си, които по-късно ги предават на своите деца.

Теориите, които току-що споделихме с вас, говорят за специалната роля на бабата на майката в живота на детето. Всички сме различни обаче и имаме различни семейства с различни връзки и взаимоотношения. Така че, нека бъдем благодарни и оценяваме любовта, грижите и мъдростта, които нашите дядовци и баби ни дават, независимо от генетичната свързаност.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиХранене при...НовиниРецептиСоциални грижиИнтервютаСпортАлт. медицинаИсторияТестовеАнкетиОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника