Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Жените изпитват отвращение по-често от мъжете

Жените изпитват отвращение по-често от мъжете

Жените изпитват отвращение по-често от мъжете - изображение

Според проучване жените изпитват отвращение по-често от мъжете заради основни еволюционни различия. Изследователите от Лондонското училище по хигиена и тропична медицина изследват повече от 2500 души онлайн, като изискват от тях да оценят нивото на отвращение, което усещат към 75 различни потенциални сценарии с класификации от "не съм отвратен" до "изключително отвратен съм". След обработването на данните идентифицират шест общи категории на отвращение и установяват, че нивата на реакция на жените са по-високи в сравнение с тези на мъжете.

Сценариите включват лоша хигиена (като миризми по тялото и непочистени тоалетни); разлагане на животни; храни с изтекъл срок на годност и рисковано сексуално поведение. Водещият автор на проучването Вал Къртис твърди, че тези сцени провокират отвращение, поради вродената ни наклонност да избягваме неща, които могат да предизвикат инфекция.

"Отвращението е система в мозъка, която ни съдейства да избягваме и отхвърляме нещата, причинявали инфекции на предците ни", коментира Къртис.

Исторически пример за това въздействие би била холерата, причинена от контакт с развалени храни или проказа, предадена от сблъсък с хора с лоша хигиена. Също така сексуалното безразсъдство е добър предводител на сифилис. От конструираните общо шест категории, гнойните рани се смятат за най-отблъскващи, а липсата на хигиена идва малко след тях.

Къртис обяснява, че е от съществено значение да разберем какво предизвиква отвращение у хората, както от позицията на емоциите, така и от гледна точка на общественото здраве. Тя смята, че подобна информация може да послужи за редуцирането на болести:

"Трябва да разберем как реагираме на заплахата от инфекции, за да знаем как да помогнем на хората да бъдат здрави", коментира тя. Що се отнася до половите различия, според Къртис те се свеждат до факта, че жените имат репродуктивен опит: така например избягват обстоятелства, които биха застрашили децата им от болести. Мъжете могат да действат по същия начин, но те са по-склонни да поемат рискове и следователно ще бъдат по-малко отвратени от нещата, които половинките им презират.

Къртис смята, че е от решаващо значение признаването на тези безмълвни нива на отвращение, за да бъде намалена стигмата, която несъзнателно им придаваме. Тя си спомня скорошен инцидент в градския транспорт, по време на който забелязва млада жена с "наистина лоша рана" на лицето да стои сама.

Къртис свежда реакциите на хората в автобуса до проучването – тяхното поведение е обусловено от инстинктивното предположение, че жената има инфекциозна болест. Но в съвременния свят тези притеснения са неоснователни и тя твърди, че няма действителни причини за подобен отзвук.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com, someecards.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияНовиниЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеИсторияСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиСпециалистиЛеченияСпортЗаведенияОрганизации