Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Езическият произход на великденските яйца

Езическият произход на великденските яйца

Езическият произход на великденските яйца - изображение

Яйцето се приема за символ на новия живот в много култури, тъй като представлява перфектният пример за плодовитост и прераждане. За ранните християнски нации, консумацията на яйца може да е отбелязвало края на Великденския пост. Според Гръцката православна църква съществува легенда, че след смъртта на Исус Христос на кръста, Мария Магдалена отива при римския император, за да му разкаже за това как Синът Божи е възкръснал на третия ден от смъртта си.

Червени яйцаСпоред преданието държавникът не повярвал на последователката на християнската вяра, като заявил, че ако думите й за Възкресението Христово са истина, то тогава яйцето, което държи ще се оцвети в червено. Чудото се случило, а Мария Магдалена започнала да проповядва учението на Сина Божи на императора.

Ролята на яйцето преди появата на християнството

Преданието за Мария Магдалена не представлява най-ранният пример за яйцата като символ на пролетта и възраждането. В Персия съществува обичаят за оцветяването им още от преди три хиляди години, като част от отпразнуването на Норуз или персийския новогодишен пролетен празник. Според иранските традиции боядисаните яйца се поставят на масата по време на празненството и всяка майка трябва да изяде едно сварено яйце за всяко дете, което е родила.

Китайска легенда гласи, че в началото вселената приема формата на яйце, от което се излюпва божеството Пан Гу. В опита си да излезе, Пан Гу разчупва яйцето на две, като горната половина се превръща в небето и космоса, а долната в земята и водата. С увеличаване на размера и мощта на китайското божество, разстоянието между земята и небето се увеличила дотолкова, че двете половини на яйцето останали разделени завинаги.

Друг пример са украинските яйца писанка, които се покриват с восък и след това се боядисват в чест на бога на слънцето Дажбог. Славянското божество се почита през пролетния сезон и се свързва с птиците, които са били неприкосновени във функцията си на основни животни на Дажбог. Хората обаче са можели да събират и консумират яйцата им, които са били смятани за магически.

Зайците и германската богиня Остара

Съществуват твърдения, че великденските яйца са езически символи, водещи началото си от европейските народи. Тези твърдения са опровергани от зороастрийския празник Норуз и други древни обичаи от Близкия Изток. Въпреки това има доказателства за европейска богиня, наречена Остара, от която произлиза английското (Easter) и немското (Ostern) название на празника Великден. Английският бенедиктински монах Беда Достопочтени описва Остара като божество на плодовитостта, която я свързва частично със зайците и яйцата.

Заек в тревата В някои по-ранни култури, нощният заек всъщност се асоциира с луната, защото животното се храни през нощта, а продължителността на бременността на бозайника е приблизително 28 дни, което се равнява на лунния цикъл. В европейския фолклор не е напълно ясна връзката между зайците и яйцата. Смята се, че асоциацията идва от поведението на зайците в дивата природа, които отглеждат потомството си в дупки под земята. Когато бозайниците освободят направените от тях бърлоги, някои видове птици се нанасят и снасят яйцата си там.

Вероятно откриването на яйцата в заешките дупки води до създаването на приказния герой, носещ името Великденското зайче, който за първи път се появява в германски легенди от 16-ти век. След това местните предания стават част от американския фолклор два века по-късно, когато голям брой емигранти от Германия отпътуват за САЩ.

Гнезда с яйцаКато продължение на европейските традиции, в северноамериканската държава се установява обичаят децата да изработват импровизирани гнезда, за да привлекат Великденското зайче, което да "снесе" шарени яйца в тях. След време германската легенда се разпространява из цялата страна, като митичният бозайник вече се свързва и с други дарове като шоколад и всякакви видове сладки, а изработените от малчуганите заешки бърлоги се заменят от декорирани кошнички.

В днешно време продажбата на декорации и хранителни продукти около великденските празници се увеличава с всяка изминала година, като само през 2017-а американците са похарчили повече от 1.7 милиарда долара.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияАнкетиСнимкиТестовеРецептиСоциални грижиЛюбопитноНовини