Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Еволюционните причини котките да са такива гадняри самотници

Еволюционните причини котките да са такива гадняри самотници

Еволюционните причини котките да са такива гадняри самотници - изображение

Често казваме, че котката е "като куче", когато се държи социално: моли за храна, идва в скута ни, иска да бъде галена. Айлурофобите – хората, които мразят котки - твърдят, че котките са по-нисша компания, защото да се държиш "като котка" значи да си сдържан, спокоен, незаинтересован.

За да добиете представа защо това е така, е полезно да погледнете в еволюционната история и начините, по които човечеството е съ-еволюирало с придружаващите видове. С тази цел философът Джон Грей се обръща към книгата на Абигейл Тъкър "Лъвът в хола" и няколко други книги за котки. А коментарът е следният: котките винаги са били "хипер месоядни", размотавайки се по дърветата, разпръснати по света.

Когато човешките същества и тяхното селско стопанство присвояват територията на котките, те унищожават местообитанията им, а конфликтът между двата вида довежда до понижаване популациите на едрите видове. Но Felis silvestris (дива котка), "малка и раирана", привлечена от храната по населените места се оказва полезна за хората, като ловец на мишки и добра компания. "Котките сами инициират този процес на опитомяване и то по своите собствени условия," отбелязва Грей.

Тяхната запазена марка - независимост в рамките уюта - е наследство от техните диви предшественици. Грей продължава:

Независимостта на котките е една от характеристиките, предмет на най-голямо възхищение от тези от нас, които ги обичат. Като се има предвид тяхната еволюционна история като самотни ловци, лесно е да бъде обяснено. Търсейки плячката си сами, котките - с изключение на лъвовете и понякога леопардите - не са развили модели на колективните действия и йерархията, на която се подчиняват кучетата и другите видове животни. "Стадо котки" е метафора на базата на факта, че котките не живеят на стада.

Помислете за всичко това следващия път, когато котката страни от вас, докато търсите нейното внимание. Причината не е у вас, а в котешката еволюционна история. Може да ви изглежда като домошарка, но тя е все още, поне отчасти, тигър.

Източник: nymag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини