Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Дяволският мост в парка Кромлоу, Германия

Дяволският мост в парка Кромлоу, Германия

Дяволският мост в парка Кромлоу, Германия - изображение

В Европа има много мостове, които носят името Дяволски мост. Повечето от тях са арковидни зидани мостове и за всеки се носи мит, свързан с местния фолклор. Много от тези мостове са построени между 1000 и 1600 г.

Само във Франция съществуват 49 Дяволски мостa, но такива има също в Италия, Германия, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания, Естония, Румъния и както ви е добре известно, и в България. Нещо повече, Дяволски мостове има не само в Европа, но и по целия свят.

Дяволският мост, Германия

Но немският Дяволски мост, известен още като Ракоцбрюке е уникален по рода си и много красив и мистичен. Без съмнение той е един от най-живописните Дяволски мостове в света.

Той се намира в най-големия парк в Саксония – Кромлоу, разположен на 120 км северозападно от Дрезден, близо до границата с Полша. Паркът е създаден през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке. Той се състои от 200 акра красиви пейзажи с готическа архитектура, включително и Дяволския мост.

Дяволският мост, Германия

Дяволският мост е построен сравнително късно – през 60-те години на XIX век.

Съществуват много легенди, свързани с този архитектурен шедьовър. Според една от тях архитектът, който построил моста, сключил договор с дявола, за да е сигурен, че мостът му ще бъде уникален по рода си. В замяна дяволът поискал душата на човека, който първи премине по моста.

Дяволският мост, Германия

Но архитектът бил много мъдър и измамил дявола, пускайки по новопостроения мост да мине първо едно куче.

Според друг вариант на легендата архитектът изпълнил сделката, като сам той пресякъл за първи път моста.

Съществува поверие, че ако преминете с лодка под моста при пълнолуние, у вас ще се зародят тайнствени мистични сили. Някои хора вярват, ако погледнат моста отстрани могат да видят лицето на дявола, а други твърдят, че мостът е портал към друг свят.

Дяволският мост, Германия

Най-интересният факт, свързан с този мост е, че параболата му е проектирана така, че да е ½ от перфектния кръг. Поради тази причина, когато водите са спокойни и светлината е подходяща, се създава илюзията за пълен каменен кръг.

Ракоцбрюке не е достъпен за туристи, за да може да бъде запазен за бъдещите поколения.

Източник: thevintagenews.com

Снимки: dontbeamazed.com; atlasobscura.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимки