Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Директор на секретна програма на Пентагона разкри информация за съществуването на НЛО

Директор на секретна програма на Пентагона разкри информация за съществуването на НЛО

Директор на секретна програма на Пентагона разкри информация за съществуването на НЛО - изображение

За обикновените граждани те са "летящи чинии", но американските военни ги наричат "Тик-Так" заради начина, по който често се появяват и изчезват от дисплея на пилотите. Но фактът, че американските военнослужещи дори са дали прякор на НЛО, е само една от изненадите в оригиналната статия, публикувана в американското онлайн издание New York Times. Независимо дали сте фенове на "Досиетата Х", "Извънземното" или "Близки срещи от трети вид", информацията е шокираща и представя спорно историческата гледна точка за т. нар. НЛО (неидентифицирани летящи обекти). Публикацията е основана на свидетелствата на Луис Елизандо, човекът, който доскоро ръководеше Разширената програма за идентифициране на авиационни заплахи на Пентагона.

Разказът на Елизондо е толкова стряскащ, че скептиците веднага настръхнаха, но бившият сенатор Хари Рийд потвърди, че е бил помолен и в последствие е отпуснал средства за финансирането на свръхсекретната програма през 2007 г. Той е бил подкрепен и от двама други членове на подсъвета, разпределящ разходитеза отбрана – Тед Стивънс и Дейниъл К. Иноуи. 

"Това бяха т. нар. черни пари," казва Рийд. "Стивънс знае за тях, Иноуи знае за тях. Но това е всичко, точно това искахме.

Рийд застава зад решенията и действията си, казвайки, че не се чувства засрамен и не съжалява, че е подпомогнал осъществяването на този проект. Въпреки признанията на Елизондо и Рийд, американското общество и светът като цяло вероятно са се докоснали само до частица от истината, тъй като от Пентагона твърдят, че програмата е затворена през 2012 г., а източници на New York Times – че тя все още функционира.

Оказва се, че военните са виждали невероятни неща в небето. Както отбелязва Елизондо, фактът, че феноменът не може да бъде обяснен, не означава задължително, че произходът му е извънземен. Въпреки това, ако погледнете това наскоро декласифицирано изображение на подобна среща, как бихте обяснили, че "нещото" е земно или, че някоя нация разполага с научните познания и технологията, необходима за създаването му?

НЛО
НЛО, засечено от инструментите на америкаснки военен пилот - част от разсекретено видео на Пентагона

Видеото, декласифицирано от Пентагона, можете да видите тук.

Когато "тик-такът" се изстрелва вляво, Елизондо отбелязва, че за движението не е виновна камерата – просто обектът наистина се движи толкова бързо.

Елизондо също така споделя, че орязванията на бюджета на програмата възпрепятстват адекватното й функциониране, а и именно да идентифицира и ако е необходимо да неутрализира всяка заплаха за националната сигурност на САЩ. Поради тази причина той решава да подаде оставка и да разкрие конфиденциалната информация.

Бившият директор на програмата пише и за "многото сведения от военноморския флот и други служби за необичайни въздушни системи, които смущават военните оръжейни платформи и демонстрират възможности, далеч надхвърлящи технологиите от следващо поколение".

"Остава жизненоважната необходимост от изясняване на способностите и намеренията на тези феномени за благото на въоръжените сили и нацията."

Според Times предходният ръководител на програмата написва в резюме през 2009 г., че "онова, което се смяташе за научна фантастика, сега е научен факт." Освен това той подчертава, че американската армия не може да отговори адекватно, нито да сравнява технологиите си със способностите, демонстрирани от НЛО, и наблюдавани от тях.

Луис Елизондо
Луис Елизондо

Очевидно програмата на Пентагона е събрала огромен брой аудио и видеозаписи на летателни апарати, чийто произход остава мистерия. Журналистът Ралф Блументал от New York Times казва, че военните дори разполагат с материал от тези обекти, който към момента се изследва, така че учените могат поне да се опитат да разберат какво им позволява да се появяват и изчезват като с магическа пръчица. Но сместа била непозната и те не можели да я разгадаят.

Подозрението, че американското правителство знае повече за НЛО, отколкото желае да разкрие, може да се проследи назад до средата на миналия век (и по-специално инцидента и мистификацията около Розуел) и е неспокойна и динамична част от американската психика. Да видите как внезапно НЛО-то от "Досиетата Х" се появява в реалния живот, е най-малкото объркващо.

Засега явно никой не знае откъде идват тези обекти или защо. Но определено има причина да сме уплашени и да се чувстваме застрашени: дали просто ни наблюдават или подготвят нещо? Но ако те наистина са толкова истински, трябва да започнем да търсим начин да ги разгадаем, за да може се справим с тях при евентуална заплаха. Елизондо твърди, че неговият екип е стигнал до заключението, че обектите не принадлежат на военните на нито една страна по света и, че тяхното съществуване не е нещо, което никое правителство или институция трябва да класифицира, за да пази тайната от хората.

Разкритията и частично декласифицираната информация повдигат много научни въпроси. Ако най-близкият възможен извънземен живот се намира на стотици хиляди светлинни години от нашия край на галактиката, какво всъщност представляват тези обекти, могат ли да се придвижват със скоростта на светлината или използват червееви дупки? Възможно ли е учените просто да не подозират, че интелигентни форми на живот съществуват и по-близо, отколкото предполагаме? Надяваме се много скоро да разберем…

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: nytimes.com; bigthink.com
снимки: bigthink.com; dailyexpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл