Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Да хакнеш лотарията: Историята на Стефан Мандел, който удря джакпот цели 14 пъти

Да хакнеш лотарията: Историята на Стефан Мандел, който удря джакпот цели 14 пъти

Да хакнеш лотарията: Историята на Стефан Мандел, който удря джакпот цели 14 пъти - изображение

Съществува по-голям шанс да бъдете нападнати от акула, ударени от светкавица, да спечелите златен медал от Олимпийските игри, отколкото да спечелите пари от лотарията дори веднъж. Но, оказва се съществува един човек, който успява да хакне системата и да спечели цели джакпота 14 пъти.

В края на 1960 година Стефан Мандел е млад икономист, който едвам свързва двата края. Заплатата му в Румъния е 88 долара – крайно непосилна сума за изхранване на съпругата му и двете му деца.

Хората, които се борят за прехраната си в комунистическите страни през ерата на Студената война, обикновено се оказват само с две възможности: да изкарват пари с доходи с незаконни дейности или да избягат на Запад. Но Стефан Мандел намира трета възможност: алгоритъм, който да му гарантира печалба от лотарията.

Големият пробив и печелившата схема

Първоначалният пробив на Мандел е прост: той осъзнава, че ключът към измамата е да се идентифицират джакпотите, които са достигнали три пъти по-голям от общия брой потенциални комбинации.

Така че за лотарията, която изисква от участниците да познаят 6 числа, вариращи от 1 до 40, например, има вероятни 3 838 380 печеливши комбинации. В този сценарий, Мандел изчаква този джакпот да нарасне около три пъти или ако говорим в суми да достигне 11,5 млн. долара.

Разсъжденията са прости: ако билетът струва 1 долар (цената на лотарията през онези години), тогава човек би могъл да си купи по един билет за всяка възможна комбинация, но да предостави само печелившия. По-този начин печалбата е три пъти по-голяма от инвестицията.

Превръщане на лотарията в бизнес

Стефан Мандел

Макар основната математическа идея да е проста, то разходите се оказват непосилни за Мандел и той решава да намери съюзници (инвеститори), които да станат част от схемата.

Благодарение на финансите на инвеститорите Стефан отпечатва милиони лотарийни билети – по един за всяка комбинация и ги носи в специализирани пунктове, където да бъдат регистрирани. След една печеливша комбинация спечелената сума се разпределя на всеки един от инвеститорите.

Така времето, което отнема на Мендел да изучи теоретичната математика му се отплатило щедро и той печели 19,3 хиляди долара – достатъчна сума, за да подкупи властите, които му издават разрешение да напусне страната и да се отправи към Австралия и Великобритания. Там мъжът ( през 70-те и 80-те) продължава да прилага печелившата схема.

Но не всичко в този план е идеално. Първоначално Мандел трябвало да напише всички комбинации на ръка, което значително увеличава шансовете за грешка. Румънският джакпот също е сравнително малък; след като изплаща печалбата на всичките си инвеститори, той остава със сметка от 4,000 долара.

Но след като се установява в Австралия, Стефан Мандел успява да усъвършенства системата си, благодарение на появата на компютъра. В Австралия той печели 12 джакпота и 400 хиляди долара.

Големият удар

Големият удар настъпва през февруари 1992г. в щата Вирджиния – 27 милиона долара  е джакпотът през онези времена и Мандел успява с хитрост да го спечели. Чистата му печалба е 15 млн. долара, а 5  милиона са за разходи. Но успехът и печалбата си имат своята цена – той не успява да плати на инвеститорите и обявява банкрут.

Ако можем да обобщим богатството на Стефан Мандел се дължи на малко късмет, малко математика и продължителен усърден труд.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: allthatsinteresting.com

Снимки: srpskacafe.com;disclose.tv

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкети