Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Да пускам ли котката си навън

Да пускам ли котката си навън

Да пускам ли котката си навън - изображение

Някои собственици на котки обмислят варианта да пускат на свобода животното от време на време, докато други (особено тези, живеещи в по-високи жилищни сгради) ограничават местообитанието на домашния любимец само в къщното пространство. От друга страна, хора, обитаващи домове в провинцията, също затварят котките си и не им позволяват да излизат, въпреки че условията го предразполагат.

Ако все още не сте решили как да отглеждате своето животно, може да разгледате плюсовете и минусите и за двата варианта, за да може по-обективно да вземете своето решение.

Домашните котки

котка

Те са защитени от всички опасности на външния свят, а такива съществуват дори в най-спокойните квартали. Заплахите могат да се крият не толкова в други животни, колкото в недоброжелателни или невнимателни съседи. Най-често срещаната опасност, която грози външните котки е прегазване с кола, поради небрежност. Но ако отглеждате котката си само и единствено вкъщи, ето че сте я защитили от подобни неща. Но все пак има някои детайли, които трябва да обмислите.

Тези животни имат нужда от много движение и игри, а това се оказва голямо предизвикателство за домашно гледаните котки. Донякъде решение за този проблем са дъските, на които котките да си точат ноктите, както и играчки, наподобяващи мишки. Добра занимавка също са и лазерите, които да привличат и възбуждат вниманието им.

Със сигурност трябва да имате и кутия за отпадъци, която котките да ползват за тоалетна. Това е един от плюсовете на тези животни – те са чисти и ще ходят до тоалетна на точно едно определено място, без да се натоварвате с много тренировки и възпитание.

Друго нещо, което трябва да следите, е котката ви да не преяжда. Това не е проблем, характерен за всички породи, но има случаи, в които те изяждат всичката храна, която се оставя извън шкафове и хладилници.

Ако вашето пухкаво приятелче има навика да поглъща всяко нещо, което види, то със сигурност трябва да следите за определени дози специализирана котешка храна. Следете инструкциите на опаковките или се съветвайте с ветеринар.

Един от последните проблеми при домашните котки е рязането на нокти. Това не е лека задача, особено ако я практикувате отскоро. Една част от котешкия нокът не бива да бъде премахван, защото има кръвоносни съдове и нервни окончания, и е твърде вероятно да й причините силна болка. Външните котки по естествен начин премахват излишната част от ноктите си, чрез всичките движения и дейности, които извършват навън. Дъските за драскане помагат до някаква степен за изпилването на ноктите на домашните обитатели, но определено не е достатъчно.

Котки, излизащи на свобода

котка

Когато редовно излизат навън, котките поддържат много по-добра форма. Външният свят им дава всичко, което липсва в ограниченото домашно пространство – бягане, скачане, катерене, лов и пр. А от това следва, че те са и по-здрави. Но негативът на това е, че те са изложени на всякакви наранявания и болести. Съветвайте се редовно с ветеринарен лекар, за да сте информирани какви ваксини и превантивни мерки трябва да ползвате.

Друго нещо, което е много важно за обмисляне, е дали вие ще отваряте и затваряте котката си или тя ще има свободен достъп в дома ви. Ако сте избрали първият вариант, то това слага една допълнителна отговорност върху вас. Подсигурете достъп поне в гаража или терасата в случай, че не сте дочакали котката си да се върне, за да има къде да преспи на топло, но и вие да не оставяте къщата си с отворени врати вечерно време.

Съществуват някои специфики, отнасящи се за женските котки. Ако не е кастрирана, е твърде вероятно да се чифтоса, докато е навън, и да забременее. Обмислете дали наистина сте готови да гледате малки котенца.

Понякога любимецът ви може да отиде надалеч и да не се върне с дни, което може да е стресиращ момент за вас и вашето семейство. Няма как да разберете добре ли е животното и къде се губи. Не всички обаче правят това, а тези, които се губят с дни, често са повлияни от определения годишен сезон. Когато времето е по-топло, твърде вероятно е котката ви да има малко по-приключенски дух и да реши, че иска да изследва света.

Често може да се случи и тя да ви носи подаръци отвън. Това могат да са мишки, птици и други неща, които е заловила. Независимо дали ви е гнус, или ви се повдига от подаръците, имайте предвид, че по този начин тя ви показва уважение.

Заключение

Решението да пускате или не котката си навън невинаги е лесно. Колкото и по-силна и по-адаптивна да бъде външната котка, толкова тя е изложена на рискове от болести и наранявания. Домашно гледаното животно пък ще бъде лениво и тромаво, тъй като ще бъде затворник цял живот. Каквото и да изберете, обмислете всички възможности и най-вече благосъстоянието и пълноценния живот на котката.

Редактор: Милена Минчева

Източник: petwellnessadvisor.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияНовиниАлт. медицина