Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката - част 1

В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката - част 1

В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката -  част 1 - изображение

Основните стъпки при правенето на бебета изглеждат прости. Нуждаете се от сперматозоиди, яйцеклетка и утроба, в която да се инкубира плодът. Комбинирайте всичко това и бебето започва да расте. Повечето от нас не знаят кое се развива първо в утробата, що се отнася до растежа на бебето. Не започва ли всичко с мозъкa? А може би сърцетo? Кои органи се образуват първи по време на бременността и кои последни?

Редът при развитието на органите при фетусите невинаги е един и същ. Общият план по формирането на едно човешко същество е еднакъв, но някои органи започват да се образуват по едно и също време, а други по-бързо от останалите. Ето какво казва науката: бебетата започват съществуването си като анус (наистина) и завършват с наличието белите дробове. Кога - и как – се развиват останалите части на тялото - това е дълъг и завладяващ процес.

Анус

Вярвате или не, всички човешки същества започват съществуването си като малки ануси. През първите няколко седмици след оплождането ние сме нищо повече от малка група клетки, наречена бластула. Тази бластула се пръска отвътре навън, образувайки малък отвор. Той се нарича бластопор и е първият орган, който започва своето формиране. Бластопор може би звучи като измислена дума, но той всъщност е само един миниатюрен анус, откъдетo започва и развитието на останалата част на тялото ни.

Нервни клетки

Тъй като клетките ни продължават да растат и да се променят през първите седмици на развитие, се появяват и нервните клетки. Те са в основата на нервната ни система и чувството за докосване. Те от своя страна започват да образуват първия от нашите жизненоважни органи.

Мозък, гръбнак и плацента

Клъстерът от клетки дава началото на растежа на действителното тяло и в този момент започва да се появява и неговата формата. На лице са първо няколко слоя на клетките с различна плътност и организиране. След петата или шестата седмица се образува форма, наподобяваща малка точка и линия, която води началото си от нея. Тези формации са всъщност началото на мозъка и гръбначния ни стълб. Макар и елементарни, те помагат на тялото да реагира на собствения си растеж.

Плацентата също се формира, за да ни помогне да обработваме хранителните вещества и да продължим растежа си.

Сърце

Клетките продължават да получават информация от ДНК, превръщайки се в нови функциониращи органи. В рамките на шест седмици започваме да развиваме странна тъкан, насочена към центъра на нашата навита форма, наподобяваща малка s-образна тръба. Тази тъкан ще започне да се движи и изпомпва като малък мотор, създавайки ударите на нашето сърце.

Крайници

За да сме ясни, ще кажем, че на този етап ние нямаме дори нужните кости за надграждането на ръце и крака. Вместо това започва развитието на миниатюрни "пипала", на мястото, на които ще бъдат крайниците ни след това. Те могат да имат малки ципести пръсти в края си. Ръцете и краката ни започват да се появяват между петата и осмата седмица на бременността. Нашата ембрионална опашка започва да се отдръпва и продължава да го прави през останалата част от нашето развитие.

Лице

Ембрионалното ни лице е сравнително базово. Главата се формира около мозъка и гръбначния стълб, а тъканта започва да се отделя и развива в малки особености. Появява се отвор за уста, челото се издига и се дава началото на носните отвори. Това обикновено се случва между петата и осмата седмица на бременността.

Очи

Очите се образуват около седмата седмица, преди да се появят клепачите ни. В началото те са само две малки тъмни невидими кръгчета от двете страни на лицето. Затворените клепачи израстват в последствие - те остават затворени през останалата част от растежа ни.

Очите развиват връзката с мозъка ни, така че умът да бъде в състояние да контролира и разбере нашето зрение, веднага след като сме вън от утробата. Нашата ДНК вече знае какъв цвят ще са очите след раждането ни, но в този момент те са просто две тъмни точки.

Вижте кой орган е следващият ТУК >>>

Източник: ranker.com

Снимка: sciencesamhita.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниПатологияСнимкиИсторияАлт. медицинаСоциални грижиЛечения