Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката - част 2

В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката - част 2

В какъв ред се развиват частите на тялото ни в утробата на майката - част 2 - изображение

Основните стъпки при правенето на бебета изглеждат прости. Нуждаете се от сперматозоиди, яйцеклетка и утроба, в която да се инкубира плодът. Комбинирайте всичко това и бебето започва да расте. Повечето от нас не знаят кое се развива първо в утробата, що се отнася до растежа на бебето. Не започва ли всичко с мозъкa? А може би сърцетo? Кои органи се образуват първи по време на бременността и кои последни?

Редът при развитието на органите при фетусите невинаги е един и същ. Общият план по формирането на едно човешко същество е еднакъв, но някои органи започват да се образуват по едно и също време, а други по-бързо от останалите. Ето какво казва науката: бебетата започват съществуването си като анус (наистина) и завършват с наличието белите дробове. Кога - и как – се развиват останалите части на тялото - това е дълъг и завладяващ процес.

Полови органи

До около седмата или осма седмица ние сме без действителни полови белези. Женският пол е базово зададен за човешкия ембрион, след което нещата започват да се променят. Въпреки че гениталиите няма да се развият напълно, това е периодът, в който мъжките или женските органи започват да се проявяват.

Зъби

В осмата или девета седмица, в устата ни се появяват малки петна. Това са "пъпките" на нашите зъби. Любопитното е, че докато зъбите ни се формират, челюстите и костите на лицето ни все още не са налични.

Ръце и крака

Около седмица номер десет тялото ни се променя до такава степен, че вече не сме дори ембрион. Сега сме официално плод. Зачатъците на крайници, за които споменахме в първа част на тази поредица, се разрастват в действителни ръце и крака. Пръстите и палците ни първоначално наподобяват тези на жаба (те са ципести), дори може да изглеждат като перки. След няколко седмици ципестата им мембрана започва да отстъпва.

Кости

С всички тези нови промени на плода тялото ни трябва да намери начин да запази формата си. Около седмица десет гръбнакът вече е гъвкав, а нашите крайници стават по-дълги. Около десета до дванадесета седмица костите започват да израстват и се наблюдават намеци за скелетна структура.

Любопитно е, че за известно време най-дългите кости са тези на ръцете - по-дълги от тези на краката. Нашият череп бързо увеличава здравината си.

Нокти на ръцете и краката

Когато вече са налични пръсти на ръцете и краката, може да се забележи, че върху тях се развиват различни тъкани. Това са недоразвити нокти, които се появяват в периода от девета до дванадесета седмица. От тринайсета до шестнайсета седмица ноктите започват да се втвърдяват.

Мускули

На този етап плодът започва да се движи. Вече имаме нервни окончания, за да можем да чувстваме докосване, но чак в дванадесета седмица можем да отвърнем на това докосване. Мускулите започват да се развиват и ако в началото можем да реагираме на стимули около себе си единствено с трепет, то много бързо започваме да шаваме, макар майката да не може да усети това все още.

Вътрешни органи

Нашите вътрешни органи се развиват от около седмица пет или шест. Те всъщност започват да растат извън тялото ни, но стомашната тъкан се формира отгоре, за да ги защити. На този етап растат червата, както и черния дроб и бъбреци ни. По това време започва и образуването на тестисите и гениталиите, за да завършат основната си формация при мъжкия пол. До четиринадесетата седмица органите започват да се установяват около гърдите и стомашната кухина, а половите органи на женския плод се преместват в таза.

Уши

До края на шестнадесетата седмица кожата става по-малко прозрачна, а очите и клепачите започват да функционират (въпреки че те все още не са отворени). Нашите вежди и мигли започват да се появяват.

Пръстови отпечатъци

Една много тънка промяна започва да се случва около седмица двадесет и една. По това време пръстите на краката и ръцете ни започват да формират ивици и да променят текстурата си. Тези ивици са всъщност пръстовите ни отпечатъци.

Бели дробове

Дробовете са последните, които се развиват напълно, от нашите жизненоважни органи. Това е така, защото в голяма степен те не са необходими на плода - в края на краищата ние не дишаме кислород до около четиридесет и четвъртата седмица. Започваме да дишаме амниотична течност, да кашляме, хълцаме и още около седмица двайсет и три. Нашите белодробни клетки започват да произвеждат повърхностно активно вещество - което позволява въздушните торбички в белите дробове да се надуват и разширяват, за да ни подготвят за външния свят. Това е и периодът, в който започваме да отваряме очите си.

Просецът е невероятен, нали?

Източник: ranker.com

Снимка: weetnow.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниПатологияСнимкиИсторияСоциални грижиАлт. медицинаЛечения